查看: 4597|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創]喪屍小說 - 後天的昨日

呢個故事圍繞住ge都係我同我身邊ge朋友
係故事入面 都係我生活ge環境 如果住港島ge人可能會知道故事ge地方
因為我希望可以盡量提高真實性
故事ge開頭會係鴨脷洲 可能開頭會有d悶 但係只要睇到出發之後就會開始經險了
故事當中會有出賣 熱血 傷心 等等ge情節 希望有人會鍾意。
如果反應好就會出落去... 如果3日後都冇人回就會關post...多謝支持...

《序章》

晚上8點我的電話響起  [下...阿南? 佢唔係返左大陸咩?]

我"喂 呀南 做咩呀? 你唔係返左大柒既咩?"

南"頂你 我不嬲都星期六返黎架啦... 你唔係唔知呀?"

我"對唔住囉大佬 一時唔記得姐"

南"今晚飲酒呀 你唔會唔到架啦?"

我"又好姐  反正我地成班fd d屋企人上哂大柒旅行"

南"咁就掂啦 9點大街等 遲到請打機"

我"無問題 咁宜家有邊個過去呀?"

南"你 我 阿昇 家奇 大佬輝 肥袋 豪b 合金 牛牛"

我"莫祖 同 馮爪 呢?"

南"你叫喇呢2個"

我"又得姐 9點大街等喇咁"

收線後 我隨手打左比莫祖 同 馮爪 平時2位淨係係屋企溫女ge朋友
今日竟然答左一個我估唔到ge答案[緊係落喇]

食埋個飯 咁就差唔多9點 約埋家奇 莫祖係樓下等一齊落大街
落到樓下 見到莫祖女朋友 Hillary

我"喂 溫女健 搞咩呀你?Hillary係到你都落泥ge?"

H"見佢成日陪我 呢次我咪陪佢落泥同你地打機飲酒囉"

祖"老婆你對我真係好喇..."

奇有點皮視"史上最唔檢點ge情侶再現"
H同祖不約以同咁對大家笑一笑...

落到大街 全世界到齊 買埋酒 就差我地幾個

大佬輝"遲到喎 每人$50 多謝"

我"唔關我事呀 莫祖囉 又要唔知做d咩先落泥"

祖"喂 又關我..."

家奇從中插入一句
"你第1日識莫祖咩?算喇阿南 唔好怪阿雞喇"
莫祖咁就比家奇做左獲金

肥袋"算喇 今日咁人齊 唔好同佢計喇"

我提一提"咁去邊到飲先 呢期落雨"

豪b"球埸係一個好ge選擇"

昇"咁行啦"
之後 大隊進軍球埸 坐哂係到吹水飲酒

直到11:24p.m

爪睇到就問"做乜咁多人係籃球埸個邊跑過黎既?"

牛"頂 佢地可能free左野姐 唔好理啦..."

家奇"唔係wo 佢地嗌哂救命wo..."

個班跑緊既人入面有三個我地識既人係入面 佢地就係單春 c君同呀賓

單春向住我地大叫"走呀!! 有好多怪物呀!"

然後我行左過去同講"你free野free上腦呀 怪物?搞gag呀?"

單春"唔係玩你呀!!你望下後面先啦.."

之後我向後望一望 然後比眼前既境像嚇呆左兩秒
我見到4-6個成身都係血ge[人]行緊過泥我到...

如果係血都冇咩野... 佢地當中...
1個冇左隻左手 1個冇左半邊頭 1個冇晒2隻腳

就係我呆左呢兩秒 有1個[人]已經行到我身邊... 張開左佢ge血盤大口
阿賓見到我冇反應走 馬上衝過泥推開我 而阿賓就比人咬中左...
c君見狀 泥手拎起個籃球 丟中左個[人]個頭
個[人]退後左幾步

而我 到宜家先有反應 馬上拉起阿賓走佬返過去大家果邊
係第2邊 視力比較好的家奇 見到我呢一邊ge情況

邊走邊大叫"大家 走呀 真係有怪物呀 後面重有好多呀"

大佬輝冷靜咁講出"大家跟住我一齊 宜家咁亂 走散左好危險"
回復

《物資到手》

驚嚇過後的我壓住發脾氣ge衝動"宜家重危條毛咩!!走喇!!"

有人問"咁去邊先得嫁?!"

合金"過咗7仔先喇"

就係我地慢跑緊過7仔嘅途中...
不斷見到有好多人逃難咁 而佢地後面都有好多[人]追緊佢地...就係我留意到嘅時候
係我身後ge家奇"我諗我哋最好行快啲..."

H"我拖鞋炸!!宜家重唔夠快呀!?"

家奇輕佻咁話"你可以望下後面再諗下點答我!!"

大家向後望... 唔望都由自可 見到就O [X] 咗 因為係我哋後面有不下二十位[傷者]追緊我哋
大佬輝見狀"跑呀!!入咗7仔先算"

入到7仔 見到個職員重係傻下傻下咁應該味知咩事

祖問"宜家點?!"

鳳爪"呢到好快唔安全 快啲決定去邊"

大佬輝諗左陣"上利東山莊!!阿雞 家奇 莫祖 阿昇 都係住利東山莊 我哋宜家逃難要物資嫁嘛!!"

合金"呢到夠多物資喇掛?!係到拎唔得ge?!"[因合金跟大佬輝有點不和]

阿昇平息"唔好嘈喇!!就係呢到拎完之後再上我地屋企喇!!"

祖提醒"記住拎d罐頭呀 麵包呀呢d呢 重有水 重知係d飽肚 即食ge就拎喇!!唔好諗喇!!"

就係我地傾緊ge時候 不斷都有人入泥7仔 見到我地係到拎野ge時候 佢地都跟住係到搶
1分鍾後~

突然之間
家奇"咁多位 差唔多走 有好多位[兄台]過緊泥"

大佬輝"拎齊野走呀 拎唔到就吧就喇"

當我地拎住一籃籃野正想出門口 個職員哥哥竟然叫我地比錢 就一手捉住左單春
係拉拉扯扯之際 d[人]行緊埋泥 單春見到有個[人]只差幾步就到門口 佢就泥個(春單轉身)
職員迎接ge就係一個血盆大口....

被咬到ge職員即刻發出竭斯底里的叫聲
d女仔見到呢個咁ge畫面... 又係到大叫
就係呢一叫
為我地引來ge 係{天國對我們的呼喚}...
回復 支持 反對

《死守一分鍾》

合金"咁[x]多!! 點走呀!?"

係呢個時間 街尾傳出巨響...

家奇"嘩 間石油汽公司爆炸"

係巨響之後數秒 原本包圍住我地的[人]
唔理係食緊野 追緊人 都向街尾望過去

我"唔好人望你又望先得嫁 佢地呆晒喎"

大佬輝"係而家啦!!走呀"

爪"又走!走去邊呀!!"

南"橫掂都係搶 搶埋架小巴啦!!"
因為阿南見到有位小巴司機上緊車 重諗住開走tim...

大佬輝"上車!!"

係跑緊過去ge時候

"邊個渣車?"

"合金渣喇!!佢岩岩考完車牌呀嘛!!"

合金"我考私家車牌..."

我"唔理喇 博一博!!條女好鬼索!!"
原來就係我講出博一博ge時候 有位靚女比2位[人]追緊 又咁岩係我地上小巴ge路線上

南"係得喎衰鬼 叫埋佢上車先喇"

果位靚女 唔知係太驚定係累
冇意識咁比阿南拉住就上埋車

經過一輪同小巴司機ge拉扯後 我地成功獲得小巴
車上...

祖"合金 識唔識渣?"

合金"比1分鍾我睇下"

家奇"我諗冇1分鍾比你 因為... 佢地過緊泥喇!!"
原本發呆ge[人]以經行緊埋泥小巴到...

任務:死 守 1 分 鍾

豪b指出一個大問題"武器都冇 守q呀?"

爪算係醒返次"我係架小巴到搵到支鐵筆 岩唔岩洗"

但係我都係話"一支夠你用定我用"

係我講完 牛牛就搶左支鐵筆 落車 留下一句
"守住車門姐 我1個夠 你地快d關好晒門窗 記住睇埋太平門"

家奇驚慌中大叫"唔好呀 下面咁危險 一個人好易死嫁!!我陪你!!"

就係家奇諗住落車幫牛牛ge時候 單春拉住家奇
"有人落就得喇 我地唔洗落嫁喎 佢要做英雄呀嘛 佢死佢事"

因為每個人都有野做緊 所以除左家奇之外 就只有大佬輝近單春 同時又聽到單春ge呢句說話...

合金"你扮咩型姐 上車喇 研究成功"

牛牛就係上車ge時候 第1位[人]到步... 申出佢隻手... 爪到牛牛隻腳...
回復 支持 反對

正野+油呀
回復 支持 反對

哇 有人回喇 開心死@@
回復 支持 反對

《路上》

"合金快d關門呀!!"

關門後合金馬上啟引擎 正想開車ge時候
引擎發出ge聲音引來更多位[人]
佢地不斷把打小巴車身 眼見車窗比佢地咁樣拍打法 就泥頂唔住 有破ge危險...

H"開車喇 重等咩呀?!"

合金猶疑緊"佢地圍住左架小巴呀...唔通車死佢地呀?人泥嫁!!"

我突然變左冷血"車死佢地喇 佢唔死就我地死嫁喇!!"

因為我見對面架7人車d車窗已經比[人]拍破左... 個司機重比佢地拉左出泥...開緊餐...
當合金注意到 諗到唔諗就開車 車死左幾個[人]之後小巴終於進入大馬路

大佬輝"快d睇下阿賓同牛牛 睇下有冇傷到 我頭先係7仔囉左d急救物品 睇下岩唔岩用"

阿昇"阿賓比[人]咬到隻手 宜家個傷口位紫晒 似係中左毒"

祖"用左消毒藥水洗左傷口先 可能有d痛 忍住呀!!"
跟住suki幫阿賓包紮... 引來ge係一聲大叫...

當阿昇過去牛牛到想睇ge時候...
牛牛喘晒氣"我冇事 好彩著左牛仔褲 佢爪穿左我條褲姐"

單春"車~ 落一落車都味打 比人爪一爪就喘到咁 冇鬼用"
"下次你落車 你守 我唔做 我係到坐!!"
"喂大佬 係你自己話要落去炸喎 你要英雄咪比你英囉"
"我唔想大家有事先落 我唔似你咁自私!!"

大佬輝平息"唔好嘈喇!!合金 上左漁安園[注1]先 去阿雞屋企 話晒佢屋企都係開五金店 點都有d武器"

家奇細細聲"我住阿雞樓上 我都想返一返屋企 想拎返d野"
"你鍾意 好在你地同一棟樓 唔係都唔比你上"
"唔該晒 衰鬼"

合金"到漁安園 睇d人重係好正常 應該重味知咩事"

我"合金 渣埋落去停係大門口 一陣走都走得方便d"

合金"渣唔渣得落去嫁?"

我"唔理喇 d[人]應該好快殺到上泥 準備左好d"

到大門口 d看更出泥問咩事 我地理都冇理 入大堂 上樓
入到電梯 因為我住低層 會出電梯先 所以大佬輝留低左一句
"你地去晒阿雞屋企先 我陪家奇返屋企囉野 10分鍾內我地會落泥 係阿雞屋企等"

[注1]漁安園係利東山莊入面
回復 支持 反對

加油呀 作快d
回復 支持 反對

正呀= =hk left 4 dead 快d快d
回復 支持 反對

點都要回下支持下
你作得禁辛苦^^好詳盡
正.
回復 支持 反對

多謝咁多位支持 個故事係點我都諗好了...
不過有d位係差d路人... 但係又唔想作名...
睇下有冇路人想加名喇@@
回復 支持 反對