打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創]喪屍小說 - 後天的昨日

唔錯喎 @@
個story可以勁d (個人想法)
回復 支持 反對

《安全下樓...? II》

"頂你呀!!以為我真係睇唔到?!"
家奇一腳踩爆了[受害者]個頭...

大佬輝比家奇呢個舉動嚇一嚇...問"你做咩無拿拿踩爆佢個頭...?"

家奇"我岩岩本來係望住佢條[事業線]...點知比我見到佢隻眼跳一跳...
       咁我一驚... 味踩爆佢個頭囉..."

大佬輝聽到都驚一驚...但係諗左一陣之後"咁如果佢味死呢?你咁佢一定冇生喇!!"

"大佬呀 咁人係自私嫁喇 佢都比[人]食到咁囉 都冇得救嫁喇 但係如果佢真係變成果d野
部lift咁細 死係我地兩個呀!!"

家奇講完之後lift入面一片寧靜... 這就是人性嗎...?

[叮]電梯到達ge聲音...

"唔好諗喇 入左阿雞到先喇 放心喎 你地d防煙門全部都係拉先入到 走廊應該重係好安全"
大佬輝拍一拍家奇肩頭...

話晒岩岩家奇都唔知自己係唔係真係殺左[人] 心情好低落...

行出電梯... 轉個彎一見到我就聽到我係到叫...
"喂!!你兩個有冇事呀??應下我喇!!佢地殺到上泥喇!!"

大佬輝"係我地兩個 我地冇事喎 放心"

當我見到佢兩個ge身影 都放低擔心...諗住開門比佢地入泥ge時候...

一下(碎)ge聲音 有隻手捉住左近防煙門ge大佬輝(注1)

比隻手捉住ge大佬輝不斷想鬆開隻手 但係無奈ge係隻手ge手握力實在係太大...

我見到咁ge情況 即刻開門衝出去 順手拎埋把開山刀 對住隻手...就咁劈斬落去

第一次將刀切入[人肉]ge感覺... 令到我有d興奮... 害怕... 又或者... 我想再次有咁ge感覺...

不過想還想 係我劈斬落去之後 即刻就拉佢地兩個入去我屋企...

入到我屋企之後 我見到大佬輝隻手 有好清晰ge五隻手指印... 不過宜家都算係安全了....

[注1]防煙門係咁的...
 ---------
|  --     |
| |  |    |
| |  |    |
| |  |    |
|  --     |
|  ↑         |
| 係呢個玻璃到  |
| 申隻手入泥捉  |
| 住大佬輝    |
|         |
|         |
 ---------
回復 支持 反對

唔緊要^口^ ...
回復 支持 反對

更新左了...
可以睇一睇
回復 支持 反對

完啦=口=??
回復 支持 反對

《安全下樓...? III》

我擔心咁問..."你有冇傷到??"
大佬輝"算係冇事 冇傷口 係頭先比隻野捉一捉果個位宜家重痛緊"

莫祖"好喇 冇事就要快d行 岩岩你都睇到 佢地殺緊上泥 我地時間唔多"

阿南"我同意 話晒我地係頭先就汁好晒野 宜家都可以出發"

合金"咁行喇 重等咩?"

就係咁 我地一人拎住一袋所謂ge物資就向我地ge小巴出發

但就係呢個時間...

H"咁下面大堂全部都係佢地 我地重可以點走?"

我唔知係比岩岩ge感覺所改變 定係呢個只係唯一ge方法"緊係[殺]出去喇!!!"

我拎住兩把開山刀同支櫻槍 就咁行出去... 只留下一句... "行樓梯!!!"

大佬輝"好喇 宜家再唔快d行就等死 汁晒野就起行喇"

我用支櫻槍插死左重拍緊防煙門果兩隻所謂ge[人]之後
我地終於落樓...

我一個人 拎住支櫻槍慢慢一步一步落樓梯... 落左一層之後我都冇發行到有[人]之後...
"喂 落得泥喇 仔行前 女行後喇!!"

我地一行人不斷向下行... 我完全冇意識到 係我叫佢地ge時候引起左無數咁多人ge注意...

suki行行下坐左係樓梯到"好累呀 休息下先喇!!"

合金"你有冇腦嫁?!呢個時世重叫累?!"

鳳爪推一推合金"喂 你做咩F我條女呀?!"

合金本來因為宜家咁ge環境都燥燥地 不過知道冇用所以都忍住... 但比鳳爪咁激一激 再也忍唔住了...

"小你 宜家咩時世呀??重生存都偷笑喇 重係到咁多野講"
"咁又點[x]樣呀? 佢都係問下姐 你咁燥做咩姐?!"
"我呢d叫以事論事囉!!唔好意思!!"
"以咩事論事姐?係喎.. 唔記得左你一向都係要人就 要做中間人物ge tim... 又比著兩年前呀可??"
........
就係佢兩個嘈緊ge時候...
祖"阿雞!! 聽唔聽到d怪聲??"
我即刻專心咁去搵祖所講ge怪聲... 但係聽到ge就只有佢兩個ge嘈雜聲...
"我聽唔到喎..."

家奇插嘴"唔係喎 我頭先都聽到... 似係d咩野滾落樓梯ge聲音..."

比家奇咁提一提... 我意識一個好嚴重ge問題...

"喂!!靜d!!"我大叫
冇人理我...
"唔好嘈呀!!(x)你媽媽!!"我再叫
可惜就算我出動埋粗口佢地都唔理我...
我本來都係一個燥低ge人... 比d怪聲嚇一嚇 再比佢兩個咁搞一搞...
一個勾拳打落鳳爪到 再一個橫邊拳打落合金到"靜d呀 聽唔[x]到呀?!"

比我打完之後 佢兩個ge反應第一時間係呆 之後想還拖..
但當佢地都聽到果d怪聲ge回音之後都停左落泥...

一次... 兩次... 三次...
係咁靜ge環境
聲音一次又一次ge加大...
      一次又一次ge回響...
聽完三次ge怪聲之後... 我幾乎可以肯定我心目中ge想法...
就係...
係我地上面係有[人] 重要唔少!!!

"你拎住支野頂住 前面你睇"我比左我支櫻槍阿昇吩咐佢...

我自己就拎出係腰間果兩把老牛 走向我地一行人ge最後
我一到 迎接我ge就係一個[人]ge血盆大口...

就眼一望...
一個滾緊落泥... 一個想咬我... 一個滾落泥果陣就撞爆左個頭...
我一個橫砍砍落咬我果位[人]兄... 兩刀身... 一刀頭...動作十分完美...
但係型真係冇用...

當我ko左第一隻之後... 後面果位[人]就撲向我...
我失足跌落地下 位[人]兄又順勢撲埋落泥 因為有一隻手比佢頂住左申唔到上泥打頭
所以我只可以一隻手頂住佢個頭 比佢頂住果隻手就不斷用把老牛插佢個肚...

而佢地見到d咁ge環境 大叫ge有 想遠離ge有 形重ge有 認真ge有...
家奇用佢純熟ge手法... 拔槍... 舉槍... 開槍...
[砰」「砰」 兩下槍聲響起
我即刻感覺到壓住我果個[人]再沒有用力 推開佢之後
"唔該晒家奇"
家奇拍一拍我"應該的"

大佬輝"樓梯好唔安全 全世界入晒二樓先"
因為我地重聽到好多叫聲同滾落聲 所以我地諗都冇諗就入晒去
當我地入晒去之後 [佢地]亦都泥到 可惜ge係佢地唔識拉門 所以宜家真係安全了...

"[x]... 都話塔lift嫁喇 搞到宜家!!"豪b咁講

我"我以為行樓梯安全d嘛..."

豪b重想講... 不過比大佬輝叫停左...
大佬輝"算喇算喇 我地塔lift喇 唔好嘈喇"

塔lift? 真係比行樓梯安全?? 雖然都係通向同一個大堂... 但

樓梯有得退... lift冇...

阿南記得返頭先我比人撲果個位"我覺得佢地真係喪喪地..."

大佬輝"最不解係佢地係屍體..."

神秘女仔"咁不如叫佢地喪屍喇!!!"

(以上係[喪屍]呢個名ge來原...
其實只係我唔想再[人]姐... 所以就咁喇...)
回復 支持 反對

再來再來!!!
回復 支持 反對

冇喇冇喇?
回復 支持 反對

個結果呢-口-''''
回復 支持 反對