打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創]喪屍小說 - 後天的昨日

《準備I》

"哇!! 又鋸 又剷 又水喉通 又士巴拿 重要有兩把(開山刀)!!果然係五金店世家喎"
H指住我岩岩拎出泥ge[武器]

我有d唔好意思"hea~ 邊係呢 呢d好平常ge野泥嫁姐"(冇計喇 比靚女讚係會有d怕醜)

祖"扮Q呀?!呼街!!你d所謂(武器)全部都係打近身 你同家奇學過下泰拳就話識d身法姐 我地呢d點算"

爪口震震..."係喎...!!人地拍戲都話晒有支槍呀!!宜家死左都冇人知嫁喎!!人係怕死嫁嘛 冇計喇"

我聽到之後靈機一閃"話時話 想當年我老豆就好似真係留左支槍係到 等我搵搵!!"
講完之後我入左房 唔洗一分鍾就拎住個長方形30cm * 80cm 左右ge盒出泥

全世界見到個盒就好似見到希望一樣

阿南見到重好興奮咁問"AK定係M4泥嫁先@@"

我帶住驕傲ge眼神 係大家ge目光下 打開左個盒 當我打開個盒之後 引來ge 竟然係「近來伯母好嗎...?」

suki"咩Q野呀雞哥 呢支都叫槍?!"

我有d不解"呢支重唔係叫做槍?!"

豪b"大佬呀!!(櫻槍)拎泥插嫁!!咪又係近戰 有冇開得果d呀?有得「砰」「砰」「砰」果d呢?"

我有d失禮"冇呀... 我話晒都係一個正常家庭泥嫁!!呢d x 法ge野我屋企點會有呢!!"我打後先諗到個嚴重性

爪開始煩..."咁宜家點算呀?d(武器)有等於冇!!"
"你唔好用囉!!"我d火都開始上緊 個人開始燥
"我唔用你保護我呀?!我有條女嫁 但係你呢? 你冇人冇物 你老豆又去左 同雞嫂又散左 死左最多咪你媽媽傷心!!"

我聽到之後再也忍唔住 正當我想動手打爪ge時候...

果位比阿南拉上車ge女仔突然出聲"唔好意思... 不過阿雞你最好過一過泥睇下"

我忍住打人ge衝動 深呼吸左幾次之後 慢慢行過去窗口 望一望果個女仔叫我望果到...
睇完我即刻打電話比家奇 因為我見到[佢地]係白沙灣殺緊上泥...
回復 支持 反對

《準備II》

話回數分鍾之前 家奇家中...

大佬輝帶點吹速ge語氣"你搵到味呀?!宜家分分鍾都係人命嫁!!

家奇都有d慌忙"我快緊嫁喇!!比多1分鍾我"

"你搵果d野係點樣嫁? 我幫埋你搵喇"

"係個黑免ge手提箱泥 大約30cm * 20cm 左右喇"

"咁你睇下係唔係門口呢個??"

"你點搵到嫁?"

"一早見到喇!!"

"咁你又唔提我?!都唔知邊個pk收埋係到"

"係你自己開門ge時候冇手尾關門 咁道門咪(姐)住左囉!!"

"其實咩泥嫁姐 搵到你咁緊張"

"我愛槍!!"

"槍?!"

"係"

"之後家奇就好小心咁打開個箱 里面真係有支槍 但係...

大佬輝"車!! 氣槍 有Q用咩 晒我時間"

家奇"緊係唔係喇!! 我支槍改過 宜家上到成2.5焦耳嫁"(注1)

大佬輝聽唔明呢個所謂2.5焦耳有咩特別"唔理你 行得味?

家奇一邊為氣槍入氣 一邊著返想當年ge裝備 一邊講"入埋氣行得"

"等陣先!! 你重有幾多支氣同彈?!"

"放心喇!!重有四支氣 白彈(注2)3500粒新ge 有排用"

"你屋企有冇咩野食得呀 食水呀果d?"

"冇呀 我阿媽返大柒ge時候都係放低左$4千叫我自己搞點炸!!"家奇個樣重係好平常 似係講緊一件好應份ge事咁...

大佬輝忍住講粗口"#$%&$@# 算 起錨"

同時間我呢邊...

「電話暫時味能接通 請你遲d再打過喇 The...」

"頂!!!"

接住係聽到一下「啪」電話被弄爛ge聲音...

連續幾次打家奇手提電話都係唔通!!我真係發晒脾氣 但係又太緊張家奇同大佬輝...

(注1)法律上最大焦耳設定為1.9
       2.5的力度大約可以射入肉

(注2)係市面上會見到黃色同白色ge bb彈
       黃色bb彈係比較差 有時會係空心等等 所以好傷把槍
       白色bb彈係高級野泥 正式圈形 唔會空心 可以保障到支槍
回復 支持 反對

正..但有白色有d都係空心架波= =個d鋼彈先勁 ==v
2.5焦打爆可樂樽底@@勁勁勁
回復 支持 反對

CSO........
回復 支持 反對

CSO........
chantenoh 發表於 3-7-2010 14:38

CSO有槍= = 我成個故事都冇= =

另外因為本人呢近日有d野要做... 所以會停2日...
應該星期二/三會更新返
回復 支持 反對

星期三都過左啦\口/我要繼續聽呀/_\
回復 支持 反對

等多陣先喇= =...
我宜家要衰左要重考...再唔比心機真係等死...
回復 支持 反對

好啦咁我比心機等下
回復 支持 反對

《安全下樓...? I》

在家奇門口...

大佬輝講野帶d埋怨"做咩住咁高呀你 宜家又要搭lift 好危險嫁嘛~!!

家奇"咁都冇計嫁... 唔到我話事嫁嘛 放心喇 冇事ge"
"唉~禁左lift味呀?"
"禁左喇 不過好似G樓有人禁住左 上唔到泥"
家奇突然諗起... 帶點擔心問"你估會唔會係佢地..."

大佬輝" 頭先件事到宜家最多過左十分鍾 佢地味攻到上泥ge"
但事情又點會順得人意呢...

家奇指住部電梯上面顯示幾樓果個位"喂 唔洗擔心喇 部lift都上緊泥 一陣到阿雞到先諗"

就係等電梯ge呢數十秒 家奇同大佬輝都放鬆自己ge心情 慢慢由擔心 轉換成放鬆

開始傾閒計...

但係佢地完全唔到估到lift入面竟然會係咁...

[叮]電梯到達ge聲音響起...

家奇同大佬輝聽到呢一下明亮ge聲音 都好自然咁望左過去
當佢兩個見到電梯入面ge時候 都分別做出唔同ge反應...

家奇提槍對住電梯入面食緊[野]ge其中一個[人]ge頭部連續開左2槍  同時留下一句...
"哇~!!x~!!"

大佬輝就馬上姐住個嘴 行埋左一邊
同時覺得晚飯果餐食ge野沖晒上個口到... 差d吐出泥...

好景不常...

當家奇[殺]左果個[人]之後 同時開緊餐ge第二個人發現左家奇
其後即刻沖向家奇 將家奇禁係地下 張開佢ge血盤大口 對住家奇不斷哮叫
"咆~!!"

家奇心都慌埋 不斷係到叫"死x開呀 大佬輝!! 大佬輝呀 唔好掛住睇呀!!幫拖喇!!"

因為大佬輝頭先見到lift入面ge情況... 重係到吐緊...

家奇不斷係到叫... 隻[人]就不斷向下進發... 就係差d咬到家奇ge時候
大佬輝終於清醒過來 用肩頭一下撞開隻[人]

再順手拉家奇入lift 之後就禁左我ge樓層 再係到抖大氣...

但係當佢地兩個都抖緊大氣ge時候... 地下果個[受害者]隻眼跳動左一下...
回復 支持 反對

又有了@w@
回復 支持 反對