查看: 28247|回復: 38
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] SD高達(XD膠)與CB的比較(不停更新)

開始數喇

1.
SD最多得4對4
CB最多可以30對30

2.
SD冇補機只係得收理裝備,仲要係用左個3武
CB補機可以幫N個人補血

3.
SD買機庫要$30(3000點)
CB只係要8000遊戲幣

4.
SD上色都要比點,仲要係只可以上6隻色
CB上色只係要1000UC,任改,拉埋頭都只係要500遊戲幣

5.
SD果D機係包/剪刀/拳,類別太少
CB有空戰/陸戰/砲戰同補助

6.
SD個場細得很
CB個場大到可以玩足E因

7.
SD D機仲有分C/B/A/S...C仲要係好難贏S,S仲要合
CB D機分個碼,即係S/M/L,S唔一定廢,L唔一定勁

8.
SD 得3武,變左型都係得6武
CB 可以裝阿收羅之後可以多過8樣武

9.
SD晒錢地要叉電-.=
CB唔洗叉電(YA)

10.
SD冇得砌機
CB玩無料任砌,即係你想砌咩零件都得,不過係限大細

11.
SD部扭蛋機同地球既扭蛋機一樣
CB個扭蛋機扭之前有得睇「扭蛋超人」

12.
SD要人手lock,仲要係唔準的
CB自動lock,可以準得很

13.
SD冇靚女-.=
CB D靚女大把(日服出埋泳衣版)

14.
SD得對戰同任務
CB就有對戰(有D場仲會將玩家變成???)、搶期、任務、決戰!同探險

15.
SD打幾下就倒地,用埋晒D唔知咩甩刀都係打多一下,倒地仲要係打唔到的-.=
CB可以無限打,如果手上有多過1個近武可以連技打,打打下仲可以比人反格,咁就好似人地玩「一隻手防一隻手攻」咁^^

16.
SD果D人用黎用去都係S機,係度屈底級,仲有就係好多人都用梗同一部機,好似大家互打自已咁(囧)
CB一個場(通常都係入30人場)差唔多冇一部機係同樣,就算有都好少

17.
SD乜都要係扭蛋機扭-.=仲要係出到A機係好難既事
CB就咁買機就得

18.
SD玩武士刀(菊一文字)超奈先得1下,仲要係冇得衝前同冇櫻花
CB只要裝果把刀就可以無限斬,仲要係3下3下咁,第3下係衝前,
如果衝左打就會衝打,並且有櫻花,用櫻華仲型好多

19.
SD道具要自已買,且得1格
CB道具隨機汁,且有4格

20.
SD一定要等到某個時間先有双優惠
CB只要開卡就隨時有双優惠
~~~~~~~~~~~~~~~~~~玩家題供區~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

多謝噬神
其實CB真係好過玩過SD
至少佢可以砌機 變化大
(即係話就算核心一樣 最後整出呢都會好大分別)

再加上 SD4打4真係太少人啦

仲有改色 我諗見人見智啦
對D鍾意有個人風格既玩家應該好鍾意E樣

另外我諗對埋身肉搏有既人 應該會更鍾意CB既格機設定
有攻有防 有內有往  但SD既格一中就唔比走 又要斬幾下就爆左
D血其實冇咩實際用途  唔理你咩機比人格2~3次 必死 仲要比人格到就冇哂希望

最後就係SD真係比CB更食錢 咩都要點

PS:SD係有得自動鎖定 但反應實在太慢 對面加速飛幾下就甩哂鎖 仲要長按右鍵
回復

十卜+1..................
回復 支持 反對

61可能禁言同封post
回復 支持 反對

61可能禁言同封post
zeros2000 發表於 5-9-2010 21:27

唔會....因為版主: *空缺中*
回復 支持 反對

幫你加多一樣
16.
sd未玩完
cb就玩完
回復 支持 反對

SD跟CB比較不能

回復 支持 反對

至少佢可以砌機 變化大

再加上 SD4打4真係太少人啦

仲有改色 我諗見人見智啦
對D鍾意有個人風格既玩家應該好鍾意E樣

另外我諗對埋身肉搏有既人 應該會更鍾意CB既格機設定
有攻有防 有內有往  但SD既格一中就唔比走 又要斬幾下就爆左
D血其實冇咩實際用途  唔理你咩機比人格2~3次 必死 仲要比人格到就冇哂希望

最後就係SD真係比CB更食錢 咩都要點

PS:SD係有得自動鎖定 但反應實在太慢 對面加速飛幾下就甩哂鎖 仲要長按右鍵
回復 支持 反對

至少佢可以砌機 變化大

再加上 SD4 ...
噬神 發表於 7-9-2010 22:26

都說SD和CB不能比較

玩技術的小隊戰遊戲
玩合作的國戰遊戲

認為可以比較已經是錯誤
回復 支持 反對

都說SD和CB不能比較

玩技術的小隊戰遊戲
玩合作的國戰遊戲

認為可以比較已經是錯誤 ...
88k 發表於 8-9-2010 13:48

人數上限設定已是一個比較
CB也可以4 v 4小隊戰
但卻有另一選擇-----國戰
回復 支持 反對

人數上限設定已是一個比較
CB也可以4 v 4小隊戰
但卻有另一選擇-----國戰 ...
64372764 發表於 9-9-2010 13:19

遊戲類型不同

比較不了X_X
回復 支持 反對