打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題疑難] 我想砌機

注意:Intel Core 2 Quad Q8200 是四核心 (算是I 7 上一代的強核心)

cpu : Intel Core 2 Quad Q8200                                      (約1100 $)
ram : 金士頓 2G DDRII 800(KVR800D2N6/2G)                 (新產品 大約430 $內)
顯卡: Nvidia - 影馳 9600 GT 虎將 1 G                               (約610 $)
硬盤: 希捷 500G SATAII 32M(7200.11/ST3500320AS)     (約410 $內)
光碟機:華碩DRW-22B1S                                             (約280$內)
供電器:航嘉 多核DH6   OR   航嘉 磐石400                      (約330 $ ~ 410 $內)

以下是底板 (Q8200 最好拍檔)[自己選擇下面任何一塊底板 ── 任何一塊也可用]
INTEL P45芯片組
斯巴達克 黑潮BI-500                 499元
映泰 TP45 HP                          799元
映泰 TPower I45                      950元
華碩 P5Q  PRO                        1080元
七彩虹 戰旗C.P45 X7                  899元
微星 P45 NEO3-F                        899元
雙敏 狙擊手AK42-RA玩家限量版     899元
捷波 悍馬HI04                            899元
捷波 悍馬HI04-GT                       699元
=============================================
5000蚊夠哂 + 有找  (1100+430+610+410+280+410+1080=4320)[以最高價錢來計算)
如果早兩個月買價錢就唔止咁便了
6000都有可能
回復 支持 反對

注意:Intel Core 2 Quad Q8200 是四核心 (算是I 7 上一代的強核心)

cpu : Intel Core 2 Quad Q8200                                      (約1100 $內)
ram : 金士頓 2G DDRII 800(KVR800D2N6/2G)                 ...
星月仔 發表於 23-3-2009 18:10

靚仔你真係好人@v@
你係米整電腦架?定係係d電腦鋪到做架?
我仲有小小野問 如果打機用冇線mouse同鍵盤會5會好難玩架?
回復 支持 反對

靚仔你真係好人@v@
你係米整電腦架?定係係d電腦鋪到做架?
我仲有小小野問 如果打機用冇線mouse同鍵盤會5會好難玩架?
booxoo 發表於 24-3-2009 04:33

Q1."你係米整電腦架?"
A1.嗯

Q2."冇線mouse同鍵盤"
A2.不會...基本是一樣的
但是用USB插頭的產品        (因為冇線mouse同KB 都要用一個USB的接收/發送器來運作)
要是電腦沒有進入到"Windows"入面是沒法使用的
因為是驅動的問題
如果用圓型頭插底扳的
就沒有這問題
接上面的說話
如果是進入"BIOS"插件畫面
USB 產品是沒法使用
不知你是否聽懂USB 和 圓型頭 的不同特異

( → 進 入BIOS 說明 ←)
回復 支持 反對

http://my.ocworkbench.com/bbs/attachment.php?attachmentid=1618&stc=1&d=1223265085
965  5000$都買唔到
如果照你個部所講概機
2萬蚊都好難買齊 (除非你買平貨)
地區唔同有唔同報價
用MOP結帳比較貴 ...
星月仔 發表於 23-3-2009 17:49

我係用公司既福利砌既梗係得啦
我係電腦公司到做既
其中一個福利就係可以行用批發價買機
回復 支持 反對

我係用公司既福利砌既梗係得啦
我係電腦公司到做既
其中一個福利就係可以行用批發價買機
sing951357 發表於 24-3-2009 18:06

咁我明了=.=
同我個FD 一樣
系VLAN 做版主
買機用廠價
回復 支持 反對

Q1."你係米整電腦架?"
A1.嗯

Q2."冇線mouse同鍵盤"
A2.不會...基本是一樣的
但是用USB插頭的產品        (因為冇線mouse同KB 都要用一個USB的接收/發送器來運作)
要是電腦沒有進入到"Windows"入面是沒法使用的
因 ...
星月仔 發表於 24-3-2009 13:43

@@5怪得咩都識啦 勁@v@
咁去你到買野係米平d? ^^
好似咁麻煩咁ge好似有線好d-3-
回復 支持 反對

@@5怪得咩都識啦 勁@v@
咁去你到買野係米平d? ^^
好似咁麻煩咁ge好似有線好d-3-
booxoo 發表於 25-3-2009 04:28

HAHA=.=唔會播
有線+冇線IS OK
如果你買完機
回覆我
我比個驅動你更新顯卡
出面安機系用最基本概驅動安裝
(除非你註明要安裝WINDOWS正版)
(翻版WINODWS用久了會提示你是翻版而BAD WINDOWS)
回復 支持 反對

HAHA=.=唔會播
有線+冇線IS OK
如果你買完機
回覆我
我比個驅動你更新顯卡
出面安機系用最基本概驅動安裝
(除非你註明要安裝WINDOWS正版)
(翻版WINODWS用久了會提示你是翻版而BAD WINDOWS) ...
星月仔 發表於 25-3-2009 13:46

咁我點知個windown係正版定翻版?如果我叫佢裝正版咁係米要比正版碟ge錢?
回復 支持 反對

18# booxoo
嗯' 說的冇錯
除非你搵人同你安 X 解  (X=破)
OR 你安 WINODWS VISTA  (VISTA較好 X 解)
注意:本人有VISTA , XP  的WINDOWS 正版安裝CDKEY + USE WINODWS CDKEY
回復 支持 反對

18# booxoo  
嗯' 說的冇錯
除非你搵人同你安 X 解  (X=破)
OR 你安 WINODWS VISTA  (VISTA較好 X 解)
注意:本人有VISTA , XP  的WINDOWS 正版安裝CDKEY + USE WINODWS CDKEY
星月仔 發表於 26-3-2009 22:30

咁我即係叫佢裝咩?點同戈個人講?
回復 支持 反對