打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 取勝之我見

許多時候,人們認為取勝是進攻及防守兼備,銳不可擋而穩定的進攻能確保有分數的進帳,而嚴密的防守能使對方的進攻瓦解,兩者亦可以作為士氣的根源。有專家話防守比起進攻更重要,我認為兩者是平起平坐,容許我作一個極端例子,只有進攻的隊伍而缺乏防守只會令大家分數相若,亦可能有不必要或其他細微錯誤影響賽果,例如抄傳球、炒粉等,這方面只能賭運氣;反之亦然,缺乏進攻只有防守亦是同樣結果。

先談談防守,眼見現時任何職業都在火鍋上落下苦功,可見火鍋在防守居佔一定既位置,事關火鍋猛給予隊伍的turnover次數就會愈多,特別在中鋒方面。在現時PF當道更是要精通火鍋,穩健既中鋒(籃下)已經打開了一半既勝利之門。但其實後衛是否也亦要將火鍋放在第一位呢?眼見現時稱得為猛的控衛都忽略了「撲球」的重要性,請試想想,蓋火鍋/被蓋火鍋後誰會最有機會取球?就是後衛,誰能掌握時間,誰的隊伍就能擁有進攻的機會,打個比如,即使自家隊友火鍋猛,但撲球都被對方後衛控制,亦是徒勞無功。
心靈為何進攻不是猛,但能HOLD住全場呢?只因他會撲球,為隊伍提供進攻的機會。即使被蓋也能繼續進攻,直至得分為止。這個pt係我今日遇到個同心靈相若撲球能力既PG突然諗到出黎,雖然唔係話係TOP個批,但都叫做有板有眼,而佢全部都撲到,令我覺得控衛應該著重係撲球多過火鍋,因為你每撲到一個波,就可以有一個turnover既機會。

進攻其實不必多說,一是猛攻型,一是牽制型,前者運用個人技術,後者就拉住敵方,等佢地隊友補位再傳比自己隊友進攻。

另外再談談觀念,觀念是什麼?其實都幾大下,可以話補位傳球走位卡位撲球防守籃下卡位踩腳卡實對方唔比佢搶籃版/撲球/拎波/蓋火鍋etc,依樣我覺得比起進攻防守更重要,擁有良好觀念就可以使進攻防守更為暢順,依種野真係要長年累月咁學番黎,經驗係好難直接係其他人拎到,一定要靠自己實戰經驗獲得,當你見到人咁做,或者嘗試去做我舉既例子改變自己,你就已經向良好既觀念行左一步,可能仲有其他都叫做觀念,我就係好例子la同我打過都知我觀念好,會傳會射會防,猛透了。

打依篇野無他,唔係上位哂命,唔係話自己特別勁,只係宣洩,向某超籃玩家心靈條契弟或其他超籃玩家示威。

評分

參與人數 2樂點 +20 收起 理由
↑DoNaLd↑ + 10 內容精彩
毛百萬 + 10 內容精彩

查看全部評分

回復

都唔知你up乜7,語無倫次
鎖球權發動,示威無效
回復 支持 反對

拒絕外掛你我做起!
你他媽只會超籃
又不開心share
不向你示威向誰?
回復 支持 反對

開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share開心share
回復 支持 反對