打印 上一主題 下一主題
收起左側

步兵國兵堡文明特色(新手必看 中了別棄吧..)

原帖由 HowDareYou 於 23-3-2008 07:00 發表
"條頓:雖然行得好慢 但係近防高 對付近攻一流 識玩的話 阿茲特克也俾ko 可以對付波c的唯一步兵國"...

法仔都可以打到象架....
同埋你講錯左,,,識玩既話,應該係條頓也俾阿茲特克ko, 條仔就算唔控兵都會嬴阿茲特克 ...

法仔克死所有近攻國 哎呀 克哂 咪姐係講埋打到象lo
【阿茲特克也俾ko】 姐係條仔ko 阿茲
可能我講ga野令到大家唔明 sor
回復 支持 反對

回復 11# 的帖子

帝條 另計 只要唔比你拉散黎打  你一定吹距唔漲  除左你話 以多打少半路 偷距

維同日換 基本上只係 被封時先會咁做   一般情況 唔會主動過去1on1 一定冇著數
帝日後維更加冇得打  日出村廢  維出村更廢 所以啊....
回番樓主
係有技術既人手上 塞 唔怕 條以外 所有既近攻國 (對拜只可以係話換得好傷......波既話要出槍)   對弓國 都可以用偷襲補給部隊戰術  加kills(包括土西) 帝後既吉吉  係幫人守 空奴同波斯上好有用(步速一流)

個人而言.......抽到最想棄既兩個國.....就係
維  平均型    冇咩缺點都冇咩優點   補兵唔算快  因為生兵速度同條差唔多算係中下(必要時要生埋長槍) 步速都一般
體力唔高 遠近防都唔係特別高  殺傷力一般 攻速可以  打堡速度唔錯  但距天生難打到空奴咁既偷襲式快攻 結論都係幾乎廢既      所以冇咩特長   永遠既大後備 = =
阿之   個人覺得距係最廢既肉盾  冇遠防(本身0) 少有可以打到條既近戰(都係打條最廢果個..)
打近戰表現同維京差唔多(兩個都超怕拜)  但算係少有可以打到條既近戰之一(都係打條最廢果個..) 出兵應該快少少  帝後 21攻 劍勇 可以打到日武
冇帝既吉吉兵.....對馬能力好弱
鷹勇唔錯  可惜生得好慢 打土西韓唔太有用  
  維 阿之 打法 效率都唔錯
日: 小 中 型遭遇戰一流   未帝係合戰 冇咩必要都唔會做 衝鋒型盾 偏向打翼鋒  防 人地走位 打弓
同埋 係岩時機時 幫手包抄 載擊人地 走佬既兵真係一流= =+

食飯先...一陣再打埋...其他..

回復 支持 反對

樓上快d食埋飯啦@w@ 加油 其實我唔想打咁多 我準備打弓國 超多 要打
回復 支持 反對

法: 當弓兵用吧.... 唔洗怕弓   比起走不如正行近d 同距打吧....(反正好多時都走唔甩...)
出村後    遊俠+飛斧  可以話黃金陣容 西+遊俠 韓 都唔會夠距做   (飛斧殺遊俠真係一流)
對方重遠攻陣既話  遊俠+火槍會比較唔洗控得咁辛苦      算係後期可以 1on1 稱霸既文明之1
條: 玩條大局觀要好好....... 要同波斯一樣識搵位企  定點待機以減低速度慢帶黎既缺點 (但比人發現會死得更慘...)   唔怕任何近戰(包括拜)    好多人以為條怕弓  其實不然
未帝2+2 遠防 100血 其實弓打起黎好吃力   條打弓都係2 3劍一隻
見到弓既話 勇敢應戰吧( 你走既話 距追你  一直捱打重衰...)  
出村打法 都係遊俠海 或者加d火槍 條帝既 科技都幾全面 算唔錯~
回復 支持 反對

原帖由 marco0083 於 23-3-2008 12:46 發表
法: 當弓兵用吧.... 唔洗怕弓   比起走不如正行近d 同距打吧....(反正好多時都走唔甩...)
出村後    遊俠+飛斧  可以話黃金陣容 西+遊俠 韓 都唔會夠距做   (飛斧殺遊俠真係一流)
對方重遠攻陣既話  遊俠+火槍會比 ...

這是要出左村先得啵- -"
未出村 唔可以當弓用 原因唔夠弓打 但係夠中國打
回復 支持 反對

回復 16# 的帖子

當弓兵用係因為距步速 同埋打法企位 同其他步弓都差唔多   (打韓 象 馬 哥 就強超多 又可以爆堡)
有時你走比人包你位死得重多 反而去 搏一搏 輸得冇咁傷重好(加上法350帝 有著數) 打起上黎都唔會好一面倒 (殺不列都得)
帝左之後殺人能力更強   打西火都得     通常法帝之後 都好快會出村= =+
回復 支持 反對

原帖由 『剎』黑甲~ 於 23-3-2008 02:26 發表
拜一下扣條15
但條也扣拜15-16
所以條擴大陣形(唔比拜踐踏)
夠揪拜有餘

擴大左陣形之後
打個時咪又係合番埋打
拜既支援速度又比條快
所以兩者都應該即刻call人幫XD"

呀仲有
我見過有傻仔用法斧打拜時
佢將d法斧特登合埋哂一齊
結果當然比拜爆震爆死哂
回復 支持 反對

原帖由 thsbenson 於 23-3-2008 19:10 發表

擴大左陣形之後
打個時咪又係合番埋打
拜既支援速度又比條快
所以兩者都應該即刻call人幫XD"

呀仲有
我見過有傻仔用法斧打拜時
佢將d法斧特登合埋哂一齊
結果當然比拜爆震爆死哂

嗯 佢應該可能係集中力量吧 -w- 拜上左帝 後勤殺哂啦 但係無kill架啵 但又唔叫傻仔xd 11
未上帝就夠打
回復 支持 反對

回復 18# 的帖子

睇你控兵能力吧 控到好可以減低比後勤震傷既威力     比起方陣 一字形直推.....的確有分別
另一點係 拜既 <被打擊面>  較大  拉散混戰  條係有多半隊左右既人數優勢下會打贏
不過打日武就 岩岩相反 ....一字形直推會勁好多
法打拜唔會用得著散陣
散陣 更容易比拜 形成一打一 之勢    就算用唔到後勤   都可以係唔受到<集中攻擊>既情況下更輕易殺你
1隊打1隊 拜食硬法    所以....行路果陣自己小心吧= =
兩   3隊一齊果陣當然用方陣龜= =   拜一近身立即比人秒

PS 我玩開既一般兵堡 拜未帝 已經先研左後勤

回復 支持 反對

仲有鷹勇大家都有,,絕對頂到鷹勇攻羽毛箭射手
回復 支持 反對