查看: 20919|回復: 126
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[轉自冥域版]兵堡教學

關閉 [複製鏈接]
兵堡基本篇
BypK Lai and 在奧

兵堡在aoc算是一個最簡單的一種遊戲
-------------------------基本篇----------------------------
一開始按shift+t 按3次 就可以有15隻兵
張集合點放在近的門口(不要放遠的門口,因為被快攻係番唔切城堡)
集結點要每座城堡都分開
簡單圖例:
_______________      x     x     x     x     x     ________________
                          |                                     |
                          |                                     |
(x=集結點)      
照咁做d兵就會打橫排開,敵人快攻就冇咁易進入

然後就立刻按兵工廠研究該城堡兵的種類(共2項)
研究完2項後就研究羽箭,因為被敵對快攻你的城堡
你城堡的箭也相對提高攻擊力
然後就點算軍'型'研究and生產克敵人的兵種(步兵快捷:S)(激兵快捷:E)
做完以上項目
就再點選城堡.張生產城堡兵的數目按到上限
然後就一定要封位!
無論你是什麼種族都一定要封城堡兩邊的缺口
什麼種族都有可能被快攻
封位的最好的是弓兵,封位的一定要用堅守
士兵組織
(ctrl+1,ctrl+2,ctrl+3如似類推)
如果聽到被攻擊聲音可按(快捷`)跳到被攻擊地方
--------------------弓兵國家---------------------------
優點:有遠程,可以在步兵的後面幫忙抽水

缺點:1v1時沒大好處(低血)~所以弓兵一定要配合肉盾及最少以2隊上落
某些弓兵國可以單獨行事:馬戰車、西班牙
而其他弓兵國則要大量的弓兵行事
但弓兵的血量十分低(騎弓除外)
所以弓兵一定要肉盾才可發揮最大的作用

--------------------步兵國家----------------------------
優點:可做肉盾,可快攻出兵比較快

缺點:要近攻,行得比較慢
哥德,維京,塞己特等出兵最快
快攻最適合

--------------------騎兵國家-----------------------------
優點:血多攻高速度快,比步兵更適合當肉盾

缺點:出兵最慢
未完

--------------------文明篇-不列---------------------------
優點:係aoc
回復

Originally posted by 【peter^^】 at 2006-10-1 08:11:
維京岩快攻咩..
d兵行得好慢

同意..我覺得維京太廢了
回復 支持 反對

Originally posted by 【peter^^】 at 2006-10-1 16:11:
維京岩快攻咩..
d兵行得好慢

我地個個文明都打快攻- -除非必要決定打守......唔係快攻是必定的-.-不論任何文明
回復 支持 反對

Originally posted by 冥域六月 at 2006-10-1 08:25:

我地個個文明都打快攻- -除非必要決定打守......唔係快攻是必定的-.-不論任何文明

我地既意思只係因為維京仔行得好慢 去到人地果度人地都已經有好多兵夠擋咁解= =
回復 支持 反對

維京有無可能打快攻? 佢出兵又唔係快, 行得又慢, 血又少
條武除左快攻法國薩拉森, 又係無可能快攻
幾隻劍兵係打唔嬴1set哥衛, 你估飛天御劍流咩
法國打弓唔會輸好多, 贏不列和中國, 埋身打弓簡直sm

不列長弓是最廢弓兵, 打任何弓都輸
如果對面有哥德/匈奴, 不列可以等死, 甚至守唔守到塞爾特都係問題
不過升左帝不列就勁屈, 前提是升唔升到

一出村最好起tc, 怕死可以起wall先
唔怕一慢最怕萬一, 唔起tc好易出事
仲要隻村民係堡下面起, 方便隨時一下就入堡走佬

我覺得兵堡最重要係睇生兵速度, 其次是文明
回復 支持 反對

維京打堡快,夠 哥塞依兩個快攻國打

加步弓 ,  劍 守到好多野

維又快帝 , 比其他國家有一定優勢

千其唔好睇小維京

我用得最勁就係依個文明@@
回復 支持 反對

Originally posted by gn00926052 at 2006-10-1 16:43:
維京有無可能打快攻? 佢出兵又唔係快, 行得又慢, 血又少
條武除左快攻法國薩拉森, 又係無可能快攻
幾隻劍兵係打唔嬴1set哥衛, 你估飛天御劍流咩
法國打弓唔會輸好多, 贏不列和中國, 埋身打弓簡直sm

不列長弓 ...

咩都要講配合  唔係單一維京攻 or 單一條武攻
回復 支持 反對

弓兵國家缺點係1v1?

你冇野呀?
弓兵1v1可能仲勁過步兵
唔識咪出教學啦
回復 支持 反對

Originally posted by 楓想 at 2006-10-1 17:10:
維京打堡快,夠 哥塞依兩個快攻國打

加步弓 ,  劍 守到好多野

維又快帝 , 比其他國家有一定優勢

千其唔好睇小維京

我用得最勁就係依個文明@@

阿茲哥德塞爾特出兵快行得快, 即使打維京拜聖都有賺
講快帝快出村, 有邊過文明夠阿茲哥德塞爾特快

Originally posted by 冥域六月 at 2006-10-1 17:19:
咩都要講配合  唔係單一維京攻 or 單一條武攻

維京係要同盟換哂兵, 最後入去打堡就勁
叫維京行前真係無著數, 等齊人唔算快攻啦

Originally posted by 高治 at 2006-10-1 18:31:
弓兵國家缺點係1v1?

你冇野呀?
弓兵1v1可能仲勁過步兵
唔識咪出教學啦

5隊弓兵封步騎除左哥德都無野驚
匈奴都照秒, 不列未帝就....1on1真係輸奴隸輸匈奴輸阿茲

[ Last edited by gn00926052 on 2006-10-1 at 06:40 PM ]
回復 支持 反對

spL24 該用戶已被刪除
回復 支持 反對