樂古Nakuz

標題: [請發問前先看#1]BAFS & Econ求助區 [打印本頁]

作者: 小雪冰    時間: 27-4-2013 09:16
標題: [請發問前先看#1]BAFS & Econ求助區

跟隨解難區既開帖潮流 我又開個解難帖先
歡近各位DSE同學、不論男女老幼都可以黎發問同BAFS有關既難題
elective方面 我係讀accounting module既
如果問題同business management module 咁我就答唔到大家
惟有希望呢度會有business management既同志幫手解答啦 唔好意思

另外 大家發問之前可以先參考一下呢份BAFS note
話唔定會解答到你既疑問

econ既問題我都會盡力解答
不過事關我econ唔算好top 所以可能有時都會唔識答
希望大家體諒啦
新增問題目錄
科目問題[td]問題樓層[/td]解答樓層
BAFS(Depreciation) Pro-rata basis#2,4#3,5
Econ(Money supply) Classical quantity theory#70,72#71,73,85
BAFS(Correction of errors) Depreciation#75#76
BAFS(Correction of errors) Account name #77,79,81#78,80,82
Econ(Money demand) Factors of change in money demand#86#87
Econ(Money demand) Movement of curve/point of money demand#88,90#89,91-93
BAFS(Limited company a/c) Classifying Proposed dividend #94,96#95
BAFS(Limited company a/c) Classifying Share & Dbenture discount #96#97,98,99
Econ(National income) Real GDP calculation#102#103
BAFS(Correction of errors) Account name#110#112
BAFS(Personal finance) Classifying financial market#111#113
BAFS(Partnership) Realization - Repaying liabilities #114,116#115,117

作者: 刺客先生    時間: 27-4-2013 12:12
Depreciation:
What is pro rata basis?
作者: 小雪冰    時間: 27-4-2013 12:44
回復 2# 刺客先生
有冇題目做例子?
就咁解既可能有d抽象
pro-rata basis gereral意思係「按比例分配」
作者: 刺客先生    時間: 27-4-2013 12:51
回復 3# 小雪冰

On 1 January 2004, Platinum Ltd purchased equipment for $155000. Platinum Ltd depreciated the equipment wing reducing balance depreciation at a rate of 50% on pro rata basis. On 30 June 2006, Platinum Ltd sold the equipment for $35000 cash.

Prepare journal entries to record the depreciation expense for the six months from 1 January 2006 to 30 June 2006, and the disposal of equipment. (Calculations to the nearest dollar)
作者: 小雪冰    時間: 27-4-2013 13:08

回復 4# 刺客先生
咁係呢條題目入面
pro-rata basis姐係按日期黎做depreciation (以下簡稱depre)
間公司係1 Jan 2004買左舊equipment
咁之後每年既31 Dec (年尾)都會charge一年既depre
姐係2005 & 2006都會分別charge一次

去到disposal果日 (30 Jun 2006)
對上一次charge depre果日係31 Dec 2005
由於disposal呢日未係年尾
所以要按日子黎計depre
由31 Dec 2006去到30 Jun 2006既時候 中間過左岩岩好6個月 姐係半年
題目冇話year of disposal唔使charge depre
咁就當呢6個月時間都一樣要計depre

要計番每年既depre既話(唔係accumulated depre) 就會係咁:
1 Jan 2004 -> 31 Dec 2004 = $155,000 x 50% = $77,500
1 Jan 2005 -> 31 Dec 2005 = $155,000 x (1-50%) x 50% = $38,750
1 Jan 2006 -> 30 Jun 2006
= $155,000 x (1-50%) x (1-50%) x 50% x 6 /12 = $9,687.5 = $9688

如果你唔識做完整既journal entries
我再話你知

補充
題目有時會話charge no / full year of depre in the year of acquisition / disposal
寫到咁樣既 係買 / 扔走non-current asset果年就唔charge / charge一年既depre
冇寫明就係pro-rata basis 按番日期黎計depre
作者: alex10220312    時間: 27-4-2013 23:59
唉 差星期一果科BAFS
作者: 小雪冰    時間: 28-4-2013 11:55
回復 6# alex10220312
同志加油 (伸手)
捱埋今日就解放啦
我已經約左fd星期2出街haha
作者: alex10220312    時間: 28-4-2013 13:05
回復  alex10220312
同志加油 (伸手)
捱埋今日就解放啦
我已經約左fd星期2出街haha ...
小雪冰 發表於 28-4-2013 11:55

好難捱 真係...
作者: 小雪冰    時間: 28-4-2013 13:52
回復 8# alex10220312
你做左dse d paper未?
我今日諗住做埋2012果份 sample果份有時間就做埋佢咁樣
感覺上做成份卷既 時間會過得快d
就會易捱d
作者: alex10220312    時間: 28-4-2013 14:29
你做左dse d paper未?
我今日諗住做埋2012果份 sample果份有時間就做埋佢咁樣
感覺上 ...
小雪冰 發表於 28-4-2013 13:52

做緊.....
作者: 小雪冰    時間: 28-4-2013 17:39
回復 10# alex10220312
我岩岩做完
咁就冇左2粒半鐘 真係快
作者: alex10220312    時間: 28-4-2013 18:19
我岩岩做完
咁就冇左2粒半鐘 真係快
小雪冰 發表於 28-4-2013 17:39

努力加油我既最後一科筆試
作者: 小雪冰    時間: 28-4-2013 18:20
回復 12# alex10220312
bafs都係我最後一科筆試
希望我唔會衰係佢手上
我驚到時我會緊張到腦閉塞 / 痴哂線...
作者: alex10220312    時間: 28-4-2013 22:22
bafs都係我最後一科筆試
希望我唔會衰係佢手上
我驚到時我會緊張到腦閉塞 / 痴哂線... ...
小雪冰 發表於 28-4-2013 18:20

加油!!!!共勉之!!!!
作者: 14588563    時間: 28-4-2013 22:26
加油!!!!共勉之!!!!
alex10220312 發表於 28-4-2013 22:22

精神上支持你們!
作者: alex10220312    時間: 29-4-2013 14:36
終於考完啦!!!!!!!
作者: 小雪冰    時間: 29-4-2013 14:41
回復 16# alex10220312

不過唔知點解我冇乜感動既感覺
可能因為我仲糾結緊係paper2A 第6條incomplete record果度
我bal唔到
差左$270 搵極都搵唔到-.- sad

話說sec C你揀左邊條?
我揀左costing
作者: alex10220312    時間: 29-4-2013 14:44

不過唔知點解我冇乜感動既感覺
可能因為我仲糾結緊係paper2A 第6條incomplete reco ...
小雪冰 發表於 29-4-2013 14:41

我中文考 現金損失果題我平唔到 損益兩平(Q6)果到唔知做緊咩 平時無咁計開 自己感覺怪怪地
SEC C我簡左計比率果題 我唔知英文係咩
算啦唔好再諗 考完就算啦 考試制度係知錯不能改的
作者: 小雪冰    時間: 29-4-2013 14:53
回復 18# alex10220312
啊唔好意思 咁我譯番中文啦
呢類題目係典型果種黎 不過今次特別多數要自己砌出黎
所以就麻煩d 好似做做下都唔知舊數係乜 又卡住左咁
我盡哂力都仲係差$270 惟有認命

比率 = accounting ratio
我一見到比率果條即刻o左咀
因為我從來冇諗過會係sec C出比率-.-
雖然a part真係幾吸引 淨係計下d比率已經有14分落袋
但係因為我唔識比改善流動性既建議 就即刻閃去下一條
姐係成本會計
冇我想像中咁難 所以唔使磨好耐就做完左
反而我覺得第5 & 6條最麻煩-.-
考評局唔知搞乜 C仲易過B都有

係既 過左一排之後我就會唔記得架啦
作者: alex10220312    時間: 29-4-2013 15:03
啊唔好意思 咁我譯番中文啦
呢類題目係典型果種黎 不過今次特別多數要自己砌出黎
所以 ...
小雪冰 發表於 29-4-2013 14:53

我見到SEC C出比率我笑左SEC C竟然出比率真係前所未有
作者: 小雪冰    時間: 29-4-2013 15:07
回復 20# alex10220312
係-.-
睇落仲要唔係好複雜
我心諗 :「送分實唔實送得咁離譜?
sec C不如改名做sec A2啦? orz」
考評局究竟搞乜? sec C完全唔似sec C orzorz
作者: alex10220312    時間: 29-4-2013 15:14
係-.-
睇落仲要唔係好複雜
我心諗 :「送分實唔實送得咁離譜?
sec C不如改名做sec A2啦 ...
小雪冰 發表於 29-4-2013 15:07

真係 唔係講笑 哈哈
作者: 小雪冰    時間: 29-4-2013 15:18
送分黨出現了
死啦,咁咪好難喇星星
因為份卷易既話係人都高分
雖然我自問未必喇到星 但係都想喇番個5-.-

btw唔好意思-.- 我禁錯左編輯掣
作者: alex10220312    時間: 29-4-2013 18:14
送分黨出現了
死啦,咁咪好難喇星星
因為份卷易既話係人都高分
雖然我自問未必喇到星 但係都想喇番個5-.-

b ...
小雪冰 發表於 29-4-2013 15:18

岩先對左mc 錯埋哂d大意野
作者: 小雪冰    時間: 29-4-2013 18:24
回復 24# alex10220312
你去邊度搵ans黎對?
可唔可以比埋我 (pm都ok)
作者: alex10220312    時間: 29-4-2013 18:28
你去邊度搵ans黎對?
可唔可以比埋我 (pm都ok)
小雪冰 發表於 29-4-2013 18:24

1ADCAB
6BBADA
11BDAAC
16CBBCD
21CAABB
26DACDB

作者: 小雪冰    時間: 29-4-2013 18:36
回復 26# alex10220312
唔該哂
份ans係邊個整架?
作者: alex10220312    時間: 29-4-2013 18:44
唔該哂
份ans係邊個整架?
小雪冰 發表於 29-4-2013 18:36

遵理的ANDY YEUNG
作者: 小雪冰    時間: 29-4-2013 18:51
回復 28# alex10220312
...........我發現我最尾果條明明係想揀B
但係唔知點解圈左C
中伏了 咁就錯多條=.=
作者: alex10220312    時間: 29-4-2013 18:55
...........我發現我最尾果條明明係想揀B
但係唔知點解圈左C
中伏了 咁就錯多條=.= ...
小雪冰 發表於 29-4-2013 18:51

我諗你都唔會錯太多
作者: 小雪冰    時間: 29-4-2013 18:56
回復 30# alex10220312
岩岩好8成 (24/30)
但係好唔抵 明明我識架嘛
都唔識做乜圈錯左-.-
我不嬲都唔會犯呢d錯誤
作者: alex10220312    時間: 29-4-2013 18:59
都唔識做乜圈錯左-.-
我不嬲都唔會犯呢d ...
小雪冰 發表於 29-4-2013 18:56

咁又真係悲劇D= =但算吧 過左去了 由佢去吧
作者: 14588563    時間: 29-4-2013 18:59
都唔識做乜圈錯左-.-
我不嬲都唔會犯呢d ...
小雪冰 發表於 29-4-2013 18:56

明明我個次比賽full mark...點知圈錯ans 無左滿分獎
作者: 小雪冰    時間: 29-4-2013 19:08
回復 32# alex10220312
嗯 唔係屬於我既就唔係屬於我
所以都係睇開d好

回復 33# 14588563
真係慘
但係你唔係考DSE
純粹係比賽 就顯得冇咁重要
(當然我唔係話比賽唔重要)
作者: 14588563    時間: 29-4-2013 19:12
嗯 唔係屬於我既就唔係屬於我
所以都係睇開d好

回復  14588563
真係慘
但 ...
小雪冰 發表於 29-4-2013 19:08

有獎已經好好
作者: 小雪冰    時間: 29-4-2013 19:15
回復 35# 14588563
haha知足常樂
咁諗都係一件好事黎
作者: alex10220312    時間: 29-4-2013 22:33
頂 原來CU寄左封EMAIL黎話INTERVIEW
申請日期既DEADLINE係4月24號= =
今日已經4月29號= =
聽日打去睇下有無得補救先
作者: 14588563    時間: 29-4-2013 22:34
頂 原來CU寄左封EMAIL黎話INTERVIEW
申請日期既DEADLINE係4月24號= =
今日已經4月29號= =
聽日打去睇下有 ...
alex10220312 發表於 29-4-2013 22:33

In咩系
作者: alex10220312    時間: 29-4-2013 22:59
In咩系
14588563 發表於 29-4-2013 22:34

SCIENCE
作者: 小雪冰    時間: 30-4-2013 07:18
回復 39# alex10220312
我早幾日係fb都見到有人同你一樣中左伏
不過我自己就冇收到呢d email
唔知係唔係因為我band A報果個系 (而且係band A惟一一個CU系) 未咁快interview
作者: alex10220312    時間: 30-4-2013 09:37
我早幾日係fb都見到有人同你一樣中左伏
不過我自己就冇收到呢d email
唔知係唔係因為 ...
小雪冰 發表於 30-4-2013 07:18

岩先打番過去申請番了 真係感謝天父
作者: 小雪冰    時間: 30-4-2013 18:02
回復 41# alex10220312
CU點解揀d咁好既日子黎通知人-.-
人地考緊DSE既邊有成日咁得閒check email orz
作者: 14588563    時間: 30-4-2013 18:28
人地考緊DSE既邊有成日咁得閒check email orz ...
小雪冰 發表於 30-4-2013 18:02

咁你又有時間上樂古!?
作者: 小雪冰    時間: 30-4-2013 18:38
回復 43# 14588563
比你揭穿了我係超級懶人既事實tim
所以我呢d係例外黎
人地好勤力 唔似得我嘛
作者: alex10220312    時間: 1-5-2013 01:03
人地考緊DSE既邊有成日咁得閒check email orz ...
小雪冰 發表於 30-4-2013 18:02

其實我一路有check開jupas果個網= =點知原來send去email 失策了
作者: 小雪冰    時間: 1-5-2013 10:18
回復 45# alex10220312
我同你掉番轉
我check開email但係冇check JUPAS
作者: alex10220312    時間: 1-5-2013 12:29
我同你掉番轉
我check開email但係冇check JUPAS
小雪冰 發表於 1-5-2013 10:18

CHECK EMAIL好好多= =!!
作者: 刺客先生    時間: 2-5-2013 16:50
請問HKDSE 2014 BAFS既範圍比2012同2013少左d咩?
作者: 14588563    時間: 2-5-2013 16:55
請問HKDSE 2014 BAFS既範圍比2012同2013少左d咩?
刺客先生 發表於 2-5-2013 16:50

有改到!?
作者: 刺客先生    時間: 2-5-2013 17:00
有改到!?
14588563 發表於 2-5-2013 16:55

我同學今日話del左control
但係incomplete record個度都要用control個方法計
作者: 14588563    時間: 2-5-2013 17:02
我同學今日話del左control
但係incomplete record個度都要用control個方法計
刺客先生 發表於 2-5-2013 17:00

無收到風話改...你都係問其他人好d
作者: 小雪冰    時間: 2-5-2013 17:03
回復 50# 刺客先生
應該唔係
我有個本身讀緊中6 但係因為去左年exchange
宜家讀緊中5既同學
佢都要學control wor
應該冇del到
作者: 刺客先生    時間: 2-5-2013 17:04
回復 52# 小雪冰

要學但唔會獨立specific咁出control
作者: 小雪冰    時間: 2-5-2013 17:07
回復 53# 刺客先生
下?
我試下問番個同學先
作者: 刺客先生    時間: 2-5-2013 17:08
回復 54# 小雪冰

即係好似DSE 2013既第5題咁出- -
作者: 小雪冰    時間: 2-5-2013 17:13
回復 55# 刺客先生
第5條冇control a/c成份係度wor
最多得a/c ratio
作者: 刺客先生    時間: 2-5-2013 17:20
回復 56# 小雪冰

係咩- -?
咁我老師派個份係咩黎...
今年有冇出Incomplete Record?
作者: 小雪冰    時間: 2-5-2013 17:25
回復 57# 刺客先生
第5條係incomplete record
但係同control a/c冇關係架wor
作者: 刺客先生    時間: 2-5-2013 17:29
回復 58# 小雪冰

我指既Control=你指既AP同AR Ledger
用Control既方法搵Purchases/Sales
作者: 小雪冰    時間: 2-5-2013 17:35
回復 59# 刺客先生
我知係AR同AP ledger
不過因為我寫開個a/c係ACR / ACP / debtor / creditor
而唔係control
所以我就醒唔起係同control有關
作者: alex10220312    時間: 2-5-2013 19:59

好似係CUT左D野 但唔記得左係咩
作者: 14588563    時間: 2-5-2013 20:01
睇呢份睇下幫唔幫到
alex10220312 發表於 2-5-2013 19:59

靠你地了..我無讀bafs
作者: alex10220312    時間: 2-5-2013 20:11
靠你地了..我無讀bafs
14588563 發表於 2-5-2013 20:01

我岩先想掉份考評局最近出果份新課程附加資料 但掉唔到上黎= =
作者: 14588563    時間: 2-5-2013 20:12
我岩先想掉份考評局最近出果份新課程附加資料 但掉唔到上黎= =
alex10220312 發表於 2-5-2013 20:11

有無link...
but 5係2015先改(?)
作者: alex10220312    時間: 2-5-2013 20:20
有無link...
but 5係2015先改(?)
14588563 發表於 2-5-2013 20:12

無.....呢份野好似係考評局直接派比D企財老師
作者: 14588563    時間: 2-5-2013 20:21
無.....呢份野好似係考評局直接派比D企財老師
alex10220312 發表於 2-5-2013 20:20

咁...真係好難搵到
作者: 小雪冰    時間: 3-5-2013 08:51
回復 65# alex10220312
問左個讀緊中5既fd
control statement同埋petty cash有變
但係佢講d唔講d咁 我都唔係好明點變法
追問中
作者: alex10220312    時間: 3-5-2013 12:21
問左個讀緊中5既fd
control statement同埋petty cash有變
但係佢講d唔講d咁 我都唔係 ...
小雪冰 發表於 3-5-2013 08:51

問老師比較穩陣
作者: 小雪冰    時間: 3-5-2013 12:35
回復 68# alex10220312
如果要等我消息既話
咁最快要等下個禮拜1
我果日會番學校練oral
希望撞得岩我BA老師得閒既時間啦lol
作者: 宗-__-    時間: 4-5-2013 11:29

我想知點解B唔係答案
作者: 小雪冰    時間: 4-5-2013 19:53

回復 70# 宗-__-
呢條題目個關鍵字眼係"classical"
有呢隻字形容QTM既 姐係指明緊係long run QTM
而唔係short run
冇寫明你就當short run啦

講完之後可能你已經知答案
不過我都再解釋一次
我估你揀B係因為當左呢條題目入面指既QTM係short run啦
如果佢冇話係classical 咁你就岩

但係宜家講緊long run
根據 MV = PY呢條式
V同Y係long run既情況下係constant既
姐係%change in M = %change in P
而Y就係real output
PY先係nominal output
所以any change in money supply will lead to the same proportional change in price level
反之亦然
就唔關Y事既
於是B就唔係答案

如果你想我解釋埋其他選項
我再話你知啦
作者: 宗-__-    時間: 4-5-2013 20:07
回復  宗-__-
呢條題目個關鍵字眼係"classical"
有呢隻字形容QTM既 姐係指明緊係long run QTM
而唔係short ...
小雪冰 發表於 4-5-2013 19:53

囧,我傻左,睇錯左nominal係real.
    咁我想問D之所以係答案係咪因為change in price level唔一定令到change in money supply?
    姐係change in money supply引致change in price level先岩?(因果關係問題?)
作者: 小雪冰    時間: 4-5-2013 20:17
回復 72# 宗-__-
咦唔係wor
我都搞亂左..
classical QTM & incorrect既話
B先係答案
因為% change in M = %change in P (price level)
掉轉因果關係都岩
而唔係% change in M = % change in PY (nominal output)-.-
呢條題目係咩練習黎? 書定坊間?
作者: 宗-__-    時間: 4-5-2013 20:19
回復  宗-__-
咦唔係wor
我都搞亂左..
classical QTM & incorrect既話
B先係答案
因為% change in M = %ch ...
小雪冰 發表於 4-5-2013 20:17

現代補習社DY NOTES.

但係D先係答案-.-
作者: 刺客先生    時間: 9-5-2013 17:23
Correction of Errors/Depreciation
The sale of a motor car for for $2500 was credited to sales account. The cost of the motor car was $7500. Full provision for depreciation on the motor car had been made.
Show the journal entries to correct the above error.

Dr Sales $2500 就一定架啦
(Ver. 1)但Full provision for depreciation係指$7500全部
(Ver. 2)定係7500-2500剩返既數$5000係累積折舊?

Ver. 1:
Dr Sales $2500
Dr Accumulated Depreciation of Motor Car $7500
Cr Motor Car $7500
Cr Profit on Disposal $2500

Ver. 2:
Dr Accumulated Depreciation of Motor Car $5000
Cr Motor Car $7500
作者: 小雪冰    時間: 9-5-2013 18:45

回復 75# 刺客先生
凡係見到呢類depre (sales of NCA = disposal) & corr of errors既混合題目
通常都係要還原番成個disposal既entries出黎
再還原番個sales a/c咁樣既
CE好多情況都係咁 當然我唔排除有例外

full provision for depreciation = NCA既cost
轉一轉字眼既 可以叫fully depreciated motor car
所以呢架motor car既depreciation就係$7500
果$2500就只係話你知公司賣呢架motor car既時候收左幾多錢番黎架姐
就同depre無關既

所以完整既corr就係咁:
Dr AD - Motor car $7500
Cr Profit and loss - Gain / Profit on disposal $2500 (你可以揀寫gain定profit 意思最緊要)
Cr Motor car $7500
簡單黎講 姐係ver.1係岩既

我見你gain on disposal個entry冇寫profit and loss
唔知你係漏左定懶得寫啦
我照話番你知 正式做既時候就一定要加番係前面
因為呢個entry係入落income statement profit and loss a/c呢個部份

另外 因為sales同disposal兩者entries都會入cash / bank
所以今次就冇左呢個entry係個corr度
題目冇講係比cash定cheque
同時又需要做呢個entry既
咁寫cash / bank都冇問題
唔好兩個都寫就得
作者: 刺客先生    時間: 9-5-2013 19:08
回復 76# 小雪冰

我平時真係就咁寫Profit/Loss on Disposal
Frank Wood個本書就P&L - Profit/Loss on Disposal
LCCI個本書就兩樣都出現過

我平時寫Cash/Bank
咁會唔會有問題?
作者: 小雪冰    時間: 9-5-2013 19:17
回復 77# 刺客先生
你寫番profit and loss - loss / gain on disposal (of motor car)咁樣會好d
頭先我都唔記得寫埋of motor car
你寫哂呢行野一定岩
除非做錯entry
一陣個marker痴起線上黎係度雞蛋裡挑骨頭既
你都甩難

其實你寫落the journal (=general journal)既entry
係a/c名黎
例如telephone expenses / purchases
如果你寫cash / bank
其實意思上唔多岩
實際上都冇cash / bank呢個a/c存在既
最多係cash at bank (其實姐係bank) 之類
有都唔係話唔得 不過呢課唔執你呢d細節
話說marking scheme咁寫只係話你知你寫cash或者bank都接受做ans
你寫既時候揀番是但一個寫啦
作者: 刺客先生    時間: 9-5-2013 19:24
回復 78# 小雪冰

邊度要寫of Motor Car?
作者: 小雪冰    時間: 9-5-2013 19:27
回復 79# 刺客先生
gain on disposal果個entry
全寫 = profit and loss - gain on disposal of motor car
作者: 刺客先生    時間: 9-5-2013 19:52
回復 80# 小雪冰

如果條問題有分明Motor Car 1/2/3/4/5
咁我洗唔洗係ledgers同journal分明1/2/3/4/5?
作者: 小雪冰    時間: 9-5-2013 20:15
回復 81# 刺客先生
um..
穩陣d就睇題目指示
冇既話就寫埋啦
因為佢冇指示
你寫埋既 照計咬你唔入

不過ledger係指緊咩
general ledger既NCA a/c?
作者: 刺客先生    時間: 9-5-2013 20:19
回復 82# 小雪冰

係呀 唔通叫double entry咩...
作者: 小雪冰    時間: 9-5-2013 20:21
回復 83# 刺客先生
冇乜所謂
我叫開double entry
不過我都聽得明ledger點解既
作者: Kamma    時間: 22-5-2013 14:27
囧,我傻左,睇錯左nominal係real.
    咁我想問D之所以係答案係咪因為change in price level唔一定令 ...
宗-__- 發表於 4-5-2013 20:07

乜呀,如果你做過AL卷就知4個variables都可以郁,係DSE唔考咁深只係識change in M = change in P就夠)
冇話邊個導致邊個

B唔岩係因為nominal output=PY,多左個Y,classical只講change in M = change in P

即係條_頭DY打錯答案囉,信自己啦好心就 (考評局都可以信9成半,除左份exam report係D二打六亂寫之外)

利申埋,AL ECON B
作者: 宗-__-    時間: 22-5-2013 17:50
乜呀,如果你做過AL卷就知4個variables都可以郁,係DSE唔考咁深只係識change in M = change in P就夠)
...
Kamma 發表於 22-5-2013 14:27

原來係咁.我又有另一個問題.
    其實an increase in inflationary expectation會令money demand升定趺?
作者: 小雪冰    時間: 23-5-2013 20:57
回復 86# 宗-__-
inflationary expectation會導致money demand減少
個flow係咁既:
1. 有inflationary expectation
2. people expect the fall of purchasing power of money
3. asset demand for money decrease (錢會冇咁保值 所以d人就冇咁想靠儲錢黎保值)
作者: 宗-__-    時間: 23-5-2013 21:36
回復  宗-__-
inflationary expectation會導致money demand減少
個flow係咁既:
1. 有inflationary expecta ...
小雪冰 發表於 23-5-2013 20:57

到呢到都明。但我有個問題諗極都唔明就係如果an increase in inflationary expectations,用Fisher equation, nominal interest rate咪上升,咁既話,唔係應該係movement along md咩?咁條curve咪唔郁?
作者: 小雪冰    時間: 23-5-2013 21:41
回復 88# 宗-__-
唔係太明
你點樣用fisher equation黎繼續推論?
inflationary expectation同inflation係唔一樣
前者係預期會有inflation 實際上未發生
後者係有inflation發生緊
所以唔會郁到P (price level)
作者: 宗-__-    時間: 23-5-2013 22:48
回復  宗-__-
唔係太明
你點樣用fisher equation黎繼續推論?
inflationary expectation同inflation係唔一 ...
小雪冰 發表於 23-5-2013 21:41

Fisher equation
     nominal interest rate=real interest rate+anticipated inflation rate

咁咪同預期通脹有關
作者: Kamma    時間: 24-5-2013 18:13
Fisher equation
     nominal interest rate=real interest rate+anticipated inflation rate
     ...
宗-__- 發表於 23-5-2013 22:48

D&S diagram refers to a specific period of time (D[sub]present[/sub] & S[sub]present[/sub] & r[sub]present[/sub]).
Instantaneous change: movement along Md.
Future change (other factor): shift of Md.

But now is r[sub]future[/sub]

Distinguish between r[sub]present[/sub] & r[sub]future[/sub]

作者: 小雪冰    時間: 24-5-2013 18:26
回復 91# Kamma
以我既理解
你意思係唔係話因為呢個change in nominal interest rate係未來既事
所以money demand條curve先會shift
而唔係move along curve?
作者: Kamma    時間: 24-5-2013 19:35
回復  Kamma
以我既理解
你意思係唔係話因為呢個change in nominal interest rate係未來既事
所以money de ...
小雪冰 發表於 24-5-2013 18:26

IS-LM 唔記得九成,不過個啲線點郁都係睇 X-axis & Y-axis
作者: 刺客先生    時間: 26-5-2013 18:16
Proposed Dividend 屬於Reserves定Current Liablities?
作者: 小雪冰    時間: 26-5-2013 18:24

回復 94# 刺客先生
reserves
之前曾經有段時間係放落liabilities度 (唔記得係唔係current)
不過後尾已經改為放落reserves處理

reserves通常都有呢4個items出現:
- shares premium
- proposed dividend
- retained profit
- general reserves
未必每次齊4個
不過多數最多都係同時出現呢4個items
至少DSE係咁

講多少少 雖然唔關reserves事
有時公司issue shares既時候
會有excess subscription
但係又要到下個financial yr先還舊錢比applicants
咁呢舊多出黎、但係又入左落bank既subscription money
就會入落current liabilities
你寫番excess subscription之類既名就得
IS就唔使做野
因為個過程做既entries都唔牽涉到IS
淨係牽涉BS姐
作者: 刺客先生    時間: 26-5-2013 18:37
回復 95# 小雪冰

2012年版既LCCI書寫係Liablilties度…
但平時學就寫係Reserves
但考LCCI應該放邊Orz…

Share Discount同Debenture Discount又放係邊?
作者: 小雪冰    時間: 26-5-2013 18:50
回復 96# 刺客先生
我唔知LCCI個marking係唔係淨係得1個做法既ans比你啦
正常黎講
其實用咩做法都好
只要用得岩 又的確係有呢個方法
佢唔會唔比分你
除非LCCI指明你一定要跟佢個方法
個道理同一個a/c term有幾個名 但係全部都表達緊同一個意思既情況差唔多
條條大路通羅馬架姐

不過穩陣起見 都係問下你BA老師意見比較好
大概佢對LCCI既玩法會清楚過我

至於share discount
老實講 我都唔肯定佢會放係邊
雖然書有講過share discount呢樣野
但係就冇講會放係邊度
我學既時候老師又冇再講
所以就答你唔到 唔好意思

不過debenture disccount我就知
佢唔會係BS入面自己show一個叫debenture discount既item出黎
而係會包含左係n% debentures果度
係有discount既情況下 計n% debentures既value條式係咁:
Par value - Unamortised debenture discount
= Par value - (total value of Discount - Amortised debenture discount)
所以都要睇番攤分discount既細節係點
先決定到n% debenture既value
作者: 刺客先生    時間: 26-5-2013 19:09
回復 97# 小雪冰

Check返自己做既classwork
Share Discount寫係Reserves
不過計負數

Debenture Discount我自己都寫埋係Reserves
但個時冇check岩唔岩…
作者: 小雪冰    時間: 26-5-2013 19:11
回復 98# 刺客先生
了解
我諗係因為shares premium同埋shares discount係相反既items
一正一負就岩數

seventies discount係咩黎
未聽過
作者: 刺客先生    時間: 26-5-2013 19:21
回復 99# 小雪冰

我部手機太智能當左我打錯字...

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://anson.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2