樂古Nakuz

標題: 星夢建議集中帖 [打印本頁]

作者: ×笨≠小欣°    時間: 3-10-2010 22:44
標題: 星夢建議集中帖

無論有咩對【星夢Online】或【樂古星夢版】
既建議或不滿都可以系到發表!不多說了,
如果大家認為星夢那些地方不完善或如何如何都好,
都可以系到提出吧!希望官方人員見到各種建議或意見
會更新以改善星夢遊戲的質素吧=)
提出任何的建議或不滿都會加五至十樂點不等!
作者: ×笨≠小欣°    時間: 3-10-2010 22:56
我講先吧0.0就是精靈使應該加插其他種類的可以捉既寵物
因為剩系捉得波奇鳥精靈使好似無咩用(?)
作者: CxK    時間: 3-10-2010 22:57
我講先吧0.0就是精靈使應該加插其他種類的可以既寵物
因為剩系捉得波奇鳥精靈使好似無咩用(?) ...
×笨≠小欣° 發表於 3-10-2010 22:56

同意~ 最好樣樣寵都可以catch
作者: ×笨≠小欣°    時間: 3-10-2010 22:58
同意~
CxK 發表於 3-10-2010 22:57

囧= .=有點呃帖成份xD
沒有其他可用的建議嗎._.?
難道星夢十分完美
作者: CxK    時間: 3-10-2010 23:07
囧= .=有點呃帖成份xD
沒有其他可用的建議嗎._.?
難道星夢十分完美 ...
×笨≠小欣° 發表於 3-10-2010 22:58

十分完美=.=
板主唔好嚇我ar~~~
星夢≠完美
作者: ×笨≠小欣°    時間: 3-10-2010 23:09
十分完美=.=
板主唔好嚇我ar~~~
星夢≠完美
CxK 發表於 3-10-2010 23:07

甘快d嘔d意見出來吧- .-
作者: 殤﹡回憶    時間: 4-10-2010 20:43

4/10
星夢-.-.... 唔知想點lo... 上年暑假玩完 e+玩返 完全冇更新過.... 係多左1~2個廢任-    -...
首先最重要既....
(1)可唔可以叫個 gm 唔好日日 返工=冇返工 定係根本冇gm返緊工... 愛理不理.叫極唔理.冇諗住理
(2)出埋11~14石?
(3)承接上面... 自己的機甲卡 可以升埋 100 120 140(將來) 出返D 100.120.140既甲裝?
(4)根據樓上既建議內容 【精靈使】 可以捉多D怪物寵 但應該唔洗話要住部怪都捉得嘰... 多D就好...
(5)呢個有少少破壞星夢文化.. 但一路都妄想有-.-... E+先改亦太遲... 不過都打埋出尼LA...
    10LV選職...30LV就職( 不如改可以揀其他職業轉?)  整多個70LV可以轉多次職?   (呢項純屬妄想..唔好砲轟我唔該...)
【活動】
(1)不如整多D活動LA 不過唔好整上次D問答活動 整都少搞D好... 實在係冇咩意思既活動
(2)要搞多D活動的話.. 不如參考下人地台灣既GAME既活動?
    【例如:打怪趺D活動用品出尼... 草起尼可以換某D野? (唔好戈種集字秘本活動換技能-0-)】
(3)活動的話...: 係D地圖度 既某D隱蔽位.. 放活動既物件(例如1舊石?  玩家搵到 禁下舊石 可能出D有用既野 OR王 有寶趺?
【刻紋】:
冇咩挑剔LU,,, 出紋 比E+個速度快少少就OK
出多幾種唔同效果既紋?
補MP?HP?既紋?
【其他】:
出個   冇死經周?(包括隻揪?)

星夢要改善既地方真係太多... 或者出返D野吸引玩家既地方都可以有好多.. 真係希望可以改下

5/10
突然又諗到幾個.. 補充下先..
[ 功勳上限提高? ] [ OK點數..? 太耐冇更新喇! ] [ 指南戈度個怪物列表好似有出錯? 例:亞斯大軍..魔機兵 既LV?(應該仲有) ]
[ 怪物列表應該張某D怪物定義為 任務怪? (魔機兵天.地.人?) (10選職任怪?) (30LV就職任怪?) ]
[ 怪物列表應該新增返 新出任既怪?  戰平個 柏古?怪貓? 遺地個 蝙蝠? 戈隻龜? ]
其實仲有一個最最最最最重要既.... 最想真係呢個實現.... (唉~~~) 更新快D LA... - _ -)

7/10
同時可擁有刻紋上限增加.....
E+最多 3個紋技  不如增多D? 5個?

10/10
點甲[魔龍甲.c甲.bee甲]可裝上 機甲卡(好人卡戈類 / 新出一種?)
作者: ×笨≠小欣°    時間: 4-10-2010 21:28
(1)可唔可以叫個 gm 唔好日日 返工=冇返工 定係根本冇gm返緊工... 愛理不理.叫極唔理.冇諗住理
10a.m.至8p.m.應該刀會有GM當值、我可以回答的是GM也是人也要休息的時間
不能長時間24小時待在電腦前吧- .-

(2)出埋11~14石?
好像沒有什麼大用途(?)仲介人再出11~14石的任務嗎- .-
用處何作?

(3)承接上面... 自己的機甲卡 可以升埋 100 120 140(將來) 出返D 100.120.140既甲裝?
即系可以將機甲升做100、120級再出些100、120級機甲裝備吧

(4)根據樓上既建議內容 【精靈使】 可以捉多D怪物寵 但應該唔洗話要住部怪都捉得嘰... 多D就好...
因為現時精靈使只能捉一隻寵..好像沒有用處的職業 , 同意應增加精靈使可以捉既寵既品種

(5)呢個有少少破壞星夢文化.. 但一路都妄想有-.-... E+先改亦太遲... 不過都打埋出尼LA...
    10LV選職...30LV就職( 不如改可以揀其他職業轉?)  整多個70LV可以轉多次職?   (呢項純屬妄想..唔好砲轟我唔該...)
其他新職業及三轉我唸個個刀想吧-. -因為現有既轉職10Lv同30Lv不太能夠滿足玩家吧..
因為30Lv轉完職後就無得三轉戈d只有升級升級再升級- .-依樣個個刀想
不過我唸星夢官方會吾會比心機設計新任務新職業新技能呢...?

【活動】
(1)不如整多D活動LA 不過唔好整上次D問答活動 整都少搞D好... 實在係冇咩意思既活動
有咩類型既活動可以搞._.?

(2)要搞多D活動的話.. 不如參考下人地台灣既GAME既活動?
    【例如:打怪趺D活動用品出尼... 草起尼可以換某D野? (唔好戈種集字秘本活動換技能-0-)】
官方設計方面會否有困難Orz-.-

(3)活動的話...: 係D地圖度 既某D隱蔽位.. 放活動既物件(例如1舊石?  玩家搵到 禁下舊石 可能出D有用既野 OR王 有寶趺?
【刻紋】:
冇咩挑剔LU,,, 出紋 比E+個速度快少少就OK
出多幾種唔同效果既紋?
補MP?HP?既紋?
補MP --- 星背
補HP --- 分流
加速 --- 天馬

【其他】:
汗...有PVP Ser及PVP場了

星夢要改善既地方真係太多... 或者出返D野吸引玩家既地方都可以有好多.. 真係希望可以改下
例如...?
作者: *小傑    時間: 7-10-2010 12:31
【其他】:
汗...有PVP Ser及PVP場了
×笨≠小欣° 發表於 4-10-2010 21:28

pvp唔比用甲wo -~-
作者: CxK    時間: 11-10-2010 23:27
我覺得星夢其實都有幾多野改善:

1. 唔好整d(不能交易)既裝la~,搞到開左右無可以放,sai曬人地d錢。
2. 整多d新裝備比低lv玩家,因為裝根本唔夠用。
3. 重出一d絕版裝,因為絕版裝既價越炒越貴>.<"
4. 神級無器修理費用太貴,好多玩家都付擔唔起。
5. 出多d有新意or勁d既裝or道具,例如十經卡、防止魔機兵使用魔攻卡等等........
6. 戰團系統要改善,個戰團領地成日比某戰團壟斷。
7. 要多更新,推出新既任or活動。
8. (尤其重要)GM系統要改善!!!十次call GM,十次都無人理!!!!!!

暫時係禁多,遲d再有再加上去~
希望我打既野唔會無人理.....
作者: ●火之龍仔仔●    時間: 19-10-2010 17:24
開店賣野既上限 不足 !
作者: 雪花乂楓    時間: 30-10-2010 09:35

星夢不如整個好似打花既任,不過d經係比隻寵-v-易d升寵呀嗎-v-
正番個寄信都好,有時d人出左街,人地想買,都可以寄到信比佢,等佢番尼再回信-v-
仲有-_-商店可以賣寵就好-,-
作者: siu芷    時間: 31-10-2010 00:28
開店賣野既上限 不足 !
●火之龍仔仔● 發表於 19-10-2010 17:24

咁你認為幾多先夠?
作者: siu芷    時間: 31-10-2010 00:30
星夢不如整個好似打花既任,不過d經係比隻寵-v-易d升寵呀嗎-v-
正番個寄信都好,有時d人出左街,人地想買,都可 ...
雪花乂楓 發表於 30-10-2010 09:35

咁點解唔直接就咁升寵-0-
作者: KEI    時間: 31-10-2010 12:36
提高怪物掉寶率- -我d技打極都唔出....
作者: YEUNG0602    時間: 1-11-2010 17:13
星夢可能一d新的升級系統!!
就如升都130lv之後可以轉職但lv數會變 1lv  但能力值不變 (之後130lv裝/武器都可以用)  但就只可以在很定的一個ser內升lv~
仲有要多d 可以易的1-70lv裝
and 出一d ser 係結商人只可以買東西!
有d ser 只可以給  1-20lv的新手 升lv~ 在出不同的ser  這可以令老手不能蝦新手 令新手冇心機升lv~
仲有!在買賣的ser內做一個報告版!!  昆人 的名就可以放上去令其他玩家小心此人!!  在可以就是出一個價錢表令玩家做買賣的時不要問人  也不會給奸商給小了錢!
and 之前都有人講 就係寵物
太多人用寵黎做買賣 但不能開店賣寵!令不小玩家不便
‧如果可以出多d唔洗用寵娃抽娃!!  寵娃最少可以抽中一隻寵但現在抽一等一的垃圾
環有交易要出多過6個位  有不小人交易12件為一個紋(獸印,分流等)今不小玩家這樣昆了錢!!
作者: siu芷    時間: 1-11-2010 21:12
星夢可能一d新的升級系統!!
就如升都130lv之後可以轉職但lv數會變 1lv  但能力值不變 (之後130lv裝/武器都 ...
YEUNG0602 發表於 1-11-2010 17:13

就買賣的SER, 請問到底如何介定什麼是買賣的SER?
每一個SER都可以作交易, 那我們應該設置在那一個SER?
另外, 如果只限於某些SER可以交易/升級, 會否對玩家造成更多的不便呢?

另外, 由於物價五時花六時變, 難以掌握,
所以最好是玩家到問答區發問抑或是問一些相熟的朋友
這樣就可以避免因資料過時而造成的損失

寵娃方面,由於這是系統隨機抽的, 所以每個人都有一定機會抽中心儀的寵物
如果寵娃每次都可以抽到一隻寵物
而人人都抽到波奇蛋,
這會否成為閣下口中的「一等一垃圾」呢?

不過, 亦感謝閣下發表意見
作者: fung2008729    時間: 14-11-2010 11:44
更新快D
作者: 恨星    時間: 14-11-2010 13:01

1)裝備
40lv-70lv無npc裝
建議佢出多d npc裝
唔好下下淨係90lv先著得同出點裝

2)場地
出多幾個場
唔好淨係靠魔機
因為如果無c子真係幾難升下

3)任務
應該出多d系列任務
好似星輪果d
或者出個多經d既重複任比90lv/30lv既玩家
同埋出返多d節日任

4)ser
出新手ser
可增加人流

5)終生免費 一世任玩
點解星夢以前咁多人玩呢
主要都係呢個
點解星夢而家無乜新手呢
主要係因為做唔到呢個

作者: ﹢JusTiN    時間: 14-11-2010 18:24
星夢可唔可以呢  
1]出野出全套``有好多次都出出下冇出 Eg"戰天左右``
仲有..
2]gm應機可唔可以快小小`?  有時搵佢幾日先搵到`
3]最近出果個新背`話就話+攻速``但係又冇加既`
仲有..
3]點解重新既399一定係紫色呢...點解唔俾人自己選色呢`?!
4]點解唔出個場可以上甲打交同死左冇死經既呢`一d高lv既升升下lv`又想打交喎``都可以有個場俾佢地玩下啦`
5]精靈士捉黎捉去都係蛋`咁唔好叫精靈士啦`叫捉蛋士啦`俾第d寵人地捉得唔得呢!?   
6]d寵進化轉變大小小ok?! 有d寵進化只係變色...會唔會令到玩家有d失望呢!?
7]星夢可唔可以出快小小野呢!? 有一排係完全冇GM冇野出`miss左幾個節日!`果排星夢好似死左咁`
8]乜GM俾人殺可以整到自己爆回爆防既咩?!
9]打怪可唔可以唔d勁小小既裝呢?! eg"之前絕左既裝`eg"月s,星s果d呢`?!
10]星夢d npc買到既野只係去到45lv 咁新手升到46lv up咁用咩裝呢!? 難道一定要同老手買d絕左既高lv裝?!
11]打花任可唔可以整多d經同錢呢!?高lv既人想升唔通都要2m2m咁升咩!?有d人冇兔紋爆唔到怪架麻`
12]依家新手玩星夢一定要同老手收絕左既野`依個好明顯係依家冇新手既原因啦`
13]做咩好地地整個魔機洞呢!?入去又要等好耐`
14]打魔機個任打完拎隻90lv既翼  咁新手打完點呀!?  要等到90lv先用得?!
15]交易上限唔夠`有d裝一套10幾隻  交易上限只得8個``完全唔夠`好易俾人昆`

10a.m.至8p.m.應該刀會有GM當值、我可以回答的是GM也是人也要休息的時間
不能長時間24小時待在電腦前吧- .-
唔可以輪間嗎?!  難道全隻Game得1個GM~?

作者: siu芷    時間: 14-11-2010 19:55
1)裝備
40lv-70lv無npc裝
建議佢出多d npc裝
唔好下下淨係90lv先著得同出點裝

2)場地
出多幾個場
唔好淨係 ...
恨星 發表於 14-11-2010 13:01

先就第4點回應
其實開新手ser,
但其內容一樣也沒有分別
而且更會分薄人流

第5點方面
終生免費 一世任玩
其意思是不用繳付月費
事實上星夢很多舊玩家退出是因為他們感覺星夢變質了
並不在於需不需要繳付月費
作者: siu芷    時間: 14-11-2010 20:08
星夢可唔可以呢  
1]出野出全套``有好多次都出出下冇出 Eg"戰天左右``
仲有..
2]gm應機可唔可以快小小`?   ...
﹢JusTiN 發表於 14-11-2010 18:24

3]最近出果個新背`話就話+攻速``但係又冇加既`
可否提供圖片, 方便處理

4]點解重新既399一定係紫色呢...點解唔俾人自己選色呢`?!
這應該是399lv問題 以07 399為例 80lv是紫色的,當然不是紅色丫= =

8]乜GM俾人殺可以整到自己爆回爆防既咩?!
真有其事= =?

9]打怪可唔可以唔d勁小小既裝呢?! eg"之前絕左既裝`eg"月s,星s果d呢`?!
10]星夢d npc買到既野只係去到45lv 咁新手升到46lv up咁用咩裝呢!? 難道一定要同老手買d絕左既高lv裝?!
閣下都說是絕版裝備, 如果重新可以於怪物上打出的話, 意義就不同
而且重出的話有另一個問題, 就是舊玩家的不滿該如何處理?

11]打花任可唔可以整多d經同錢呢!?高lv既人想升唔通都要2m2m咁升咩!?有d人冇兔紋爆唔到怪架麻`
這點我只能說要換取收獲必須要付出同等的代價
當初很多玩家都是只靠引爆來升級, 並沒有什麼花任

12]依家新手玩星夢一定要同老手收絕左既野`依個好明顯係依家冇新手既原因啦`
那如果是可以在npc身上買到, 情況你認為有否改變呢?

13]做咩好地地整個魔機洞呢!?入去又要等好耐`
其實有會員曾說過, 經常有人於台地打魔機天很lag等等
所以才會集中於魔機洞

14]打魔機個任打完拎隻90lv既翼  咁新手打完點呀!?  要等到90lv先用得?!
都是這句吧=_=換取收獲必須要付出同等的代價
要使用就努力升等吧(拖

15]交易上限唔夠`有d裝一套10幾隻  交易上限只得8個``完全唔夠`好易俾人昆`
這點其實很多人都會提及, 版主要替閣下反映
作者: Will..    時間: 14-11-2010 20:17
1. +交易物品上限
2. 有早上夜晚分別
3. 定期出不用點任(gm現身)
4. 修正官網查詢ac問題
5. 開檔可放寵
6. 放檔價錢增加上限價
7. 出回可交易的裝
8. 比武大會轉出其他獎品
作者: Kiss°    時間: 15-11-2010 19:30
最好就定期出下新任LA,,如果成日都有新野玩,,可能引到D人玩番
作者: bryankwan    時間: 16-11-2010 13:31
同意~ 最好樣樣寵都可以catch
CxK 發表於 3-10-2010 22:57

大佬- -樣樣寵可以捉既~咩寵都會唔值錢~你捉隻王都得啦咁-.-
我建議開多兩個紋自己用仲好= =唔好得3招~成日轉轉轉
作者: wong.5201314    時間: 16-11-2010 17:42
係我就5該個垃圾gm勤力d!
出多d裝!
仲有
回裝5好要成個鍾 我上次回個07上 我買完飯食埋都未出lo
5該!
作者: ﹢JusTiN    時間: 16-11-2010 19:16
仲有呀!!
成日死SER!!咩料先!!!!!
作者: siu芷    時間: 16-11-2010 19:39
大佬- -樣樣寵可以捉既~咩寵都會唔值錢~你捉隻王都得啦咁-.-
我建議開多兩個紋自己用仲好= =唔好得3招~成 ...
bryankwan 發表於 16-11-2010 13:31

認同囧
捉埋小葵果D仲洗玩囧
作者: siu芷    時間: 16-11-2010 19:39
係我就5該個垃圾gm勤力d!
出多d裝!
仲有
回裝5好要成個鍾 我上次回個07上 我買完飯食埋都未出lo
5該! ...
wong.5201314 發表於 16-11-2010 17:42

GM只是負責回答玩家的問題=.=
並不是負責出新野的
作者: ﹢JusTiN    時間: 16-11-2010 20:34
緊係有成日死ser啦`
其他game邊有佢死得咁勁姐``a_a
作者: wong.5201314    時間: 16-11-2010 21:07
GM只是負責回答玩家的問題=.=
並不是負責出新野的
siu芷 發表於 16-11-2010 19:39

我既意思係=.=佢回裝個較系統快小小
我等我個07上 等左就黎1個鍾先係重生區 乜料
作者: Will..    時間: 16-11-2010 21:18
我既意思係=.=佢回裝個較系統快小小
我等我個07上 等左就黎1個鍾先係重生區 乜料 ...
wong.5201314 發表於 16-11-2010 21:07

一時時架我試過5MIN就出
作者: siu芷    時間: 16-11-2010 21:25
一時時架我試過5MIN就出
Will.. 發表於 16-11-2010 21:18

這應該是系統的問題(?)
gm控制不能
作者: siu芷    時間: 16-11-2010 21:26
緊係有成日死ser啦`
其他game邊有佢死得咁勁姐``a_a
﹢JusTiN 發表於 16-11-2010 20:34

有架囧
我之前玩第2隻game 死ser多過星夢n倍
作者: bryankwan    時間: 17-11-2010 12:41
得閒搞d比賽叫d人設計下d新裝仲好=-=~幾好玩~~之前得件艾格C裝其後3樣冇晒影=.=
作者: 笨*小魂    時間: 17-11-2010 14:21
一. 我覺得星夢GM唔係唔做野!!
係放係到好耐先做 攪到玩家不滿
如:SEND左信過去 一個月後都收唔到回復
二.星夢呢隻GAME太多不能交易GE裝
又限量 攪到D人收唔到就無裝用
咁樣同時另新手入到黎玩無裝用!
三.GM應該轉變下星夢職業GE問題
大家覺唔覺星夢高LV個D唔係魔統就係統戰
其次係.. 靈鬥 魔動 聖靈
但聖劍士,守護劍士,精靈使呢D職就無咩人玩!!''
可能係因為本身職業強弱 技能問題
四.GM應該唔好正係出點裝搵錢..
出下D任務 比玩家可以拎裝
咁樣咪會公平D 解決左個絕版裝 同新手無裝用問題
而最好樣裝係交易得(交易得GE裝應該設任務限期)
五.若點數卡能轉換舊式的入點卡會較好較方便
不用要CDE那麼煩
六.在交易方面,
1)放攤加設精靈的放位
2)將交易時的8個位轉變為12個位,
防止玩家會比不誠實玩家詐騙
3)可以嘗試在GAME裹設置儲值點數服務
儲值後 並且可以直接在ITEM搵到150點數卡的物品
這樣會較玩家交易方便!
當在遊戲打開150點數卡便隨即增值!
其外,,若果想星夢增加人數
應該做多些推廣宣傳 增加任務活動
吸引更多新手新人玩!!''
假設若星夢之後會去到星夢2
希望得到玩家提出的轉變
本人的意見如上~ THX!''
作者: 笨*小魂    時間: 17-11-2010 14:25
提高怪物掉寶率- -我d技打極都唔出....
KEI 發表於 31-10-2010 12:36

作小補充
       GM應該開設場地
        给玩家以打寶方式搵錢~
      或者打裝自用
作者: 雨夜祐°    時間: 17-11-2010 15:44
這應該是系統的問題(?)
gm控制不能
siu芷 發表於 16-11-2010 21:25

梗係唔系 系統問題啦=.=
我回1套裝都唔洗1粒鐘(次次都系)
作者: 刺客先生    時間: 17-11-2010 16:27
冇玩呢隻game
所以比唔到game意見

可以繼續舉辦找錯處活動
我覺得好好玩
作者: 恨星    時間: 19-11-2010 16:14
此GAME有點唔係萬能
無點就係萬萬不能^^
建議每人贈送1000點
作者: siu芷    時間: 19-11-2010 17:12
梗係唔系 系統問題啦=.=
我回1套裝都唔洗1粒鐘(次次都系)
雨夜祐° 發表於 17-11-2010 15:44

可是GM可以人手控制的嗎??

不過其實玩家們抱怨的東西來來去去都是那數項呢._.
作者: 雨夜祐°    時間: 19-11-2010 17:48
可是GM可以人手控制的嗎??

不過其實玩家們抱怨的東西來來去去都是那數項呢._. ...
siu芷 發表於 19-11-2010 17:12

-.-我問過GM 回裝之後
OFF 5分鐘就有得買~~
但系.....GM 未收工就得@.@
(PS:信唔信由得你地....唔得唔好懶我=.=)

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://anson.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2