樂古Nakuz

標題: 拉3詳細技術分享 給大家一個學習好機會 A&Q [打印本頁]

作者: abc123def456    時間: 9-4-2010 19:19
標題: 拉3詳細技術分享 給大家一個學習好機會 A&Q

這個帖(改自2f by我)是關於大家一直以來都煩惱的拉3(Dark Assassin)技術問題。今天我將我的見解和大家分享一下 希望大家可以給一些意見 從中交流一下。
(以下技術名稱各地區各有不同)
很多人一想起拉3就會想到空奸 那我就先講一講空耕
                                                              空耕
其實空耕有很多種 主要包括(左右耕,後勾耕,推耕...)
空耕按法就有兩種 1:前前z前前z... 2: (前z)(前z)....
左右耕同後勾耕一般用兩隻按法都可以。
但是推耕是指一邊耕人 敵人就跟住你向前移動 而這招就一定要用(前z)(前z)...
有一招更高深的就是定點推耕 耕的時候方向和位置都不會變 但是敵人就會動 按實左制 之後向右推耕就可以做到。
  另外無聲耕 耕的時候不會有攻擊的聲音 普通耕的話就算你1秒30 出來的效果都不會有30下攻擊 但是無聲耕就可以出到 如果你按得快 敵人很快就會沒血 所以這招是按得快比較好 但是這招不是經常做到 需要時機 一般都是1.定的時候 2.定耕3.跌下地上再起來4.lag 貌似手制 但鍵盤都做到。
  無論是那一種 我都主張選用(前z)(前z) 但是這種耕法 要記住兩樣要訣1:快 按鍵要有一定速度 2:齊 前同z除了按得快 一齊按下 一齊起手。
耕的時候很多人會不受控制地飛走了 這是因為大家還用第一式按法 而第二式按法的好處是 更加受控制。
                                                               影
  亦稱影分身(tw) 很多人都以為拉3只有空耕屈 但是其實影分身才是拉3的精髓。影分身的技術千變萬化 不同的拉3技術 都可以歸入影分身
影分身基本技術包括: (飛,疊影,回影,影奸,雙假身,抓痕影,貼地or地擦,退影...)
1.飛:一段跳飛 二段跳飛(有跳影) 二段跳飛(無跳影)
2.疊影:影與影互相重疊
3.回影:不同方向,位置的影
4.影奸:以影作重心 使影帶有空耕
5.抓痕影:以影作重心 使影在空中留下抓痕(每道抓痕最多可維持1秒)
6.雙假身:可有影可無影 一個真身 變成兩個左右的假身 像一個人突然出現兩個頭
7.貼地or地擦:一般以1-2個影為標準
8.退影:地擦 每一個影都與自己走的方向相反 向右走 但影是向左面
   解釋:
影 即藍影。
  第一個影過後 想再要第二個影 就需要按z 所以影分身最重要是前z配合得好 影分身極限是一跳5影 但是有時候別人看會比自己用多幾個影。
  拉3空中行動分為兩大類 影,是。影同耕是平衡的 想要多影,奸就會相對減少 想要多奸 影就也相對減少。
影的功能:
  好多人都誤會了藍影只是裝飾 但其實細心解構下 藍影的功能是意想不到 藍影本身可作護盾eg:當敵人camp你影分身時 敵人的攻擊是完全打空氣。
  由第二個影開始 每一個影需要最小按一下z 這影可以成為攻擊招數(攻擊次數多與小 視乎z按的次數)
  而抓痕就不屬於直接奸中人而造成傷害的一種 抓痕灰空中形成 當敵人走近 碰到抓痕 造成間接傷害。
    影為拉3增加速度 除左護盾外 速度上夠快 都可以避到不同攻擊 但是不只是避過 攻擊會穿過本體而又唔造成傷害eg弓箭。
  mp重擊上 雖然影或速度都可能防禦到 但是雙假身就是另一個層次 雙假身 好像lag機 將一個真身變為兩個假身 可以帶你進入0本體的狀態 敵人就算用大技都傷害不到你。
影分身禁法(底線):前最小一定比z多一倍(前:z)。如果前:攻低過1:1 影就會完全變為耕
  飛,疊影,回影3:1
  影奸:2:1
  雙假身(左:右)4:4
  抓痕影1:大跳/前前跳+z+後下 抓痕影2 給多一點時間每下影奸 影奸後給最尾果下攻擊 留下抓痕
  貼地or地擦:大跳+下....
  退影:按實左 向右貼地or地擦。
                                                                mp
  mp1:好多人都知道用來定捉 但係其實仲有定耕 這招定耕不是普通定完然後耕 是敵人重生後 無敵狀態下都可以耕 為什麼無敵狀態下都可以耕?就是因為定這一下 這招是很考時機 :敵人一下地 起來的時候 起到一半 即定即耕。
  mp2:用途亦都可以用黎定捉 但係定奸就比較高難度
  mp3:比mp2多攻擊時間 但是相對容易給敵人cut 加上mp3控制度高 攻擊範圍雖大 但攻擊力低 建議打怪才用
  以下係一些拉3技術影片和討論:
http://www.jahu.net/video/video/DXx4S1h3KxA/
http://forum.ntreev.net/grandchase/forums/t/40274.aspx
http://www.youtube.com/watch?v=TPreDWIUt0c&feature=related     (欣賞價值在後面)
  最後講一講手制(搖杆)問題 在其他ser並不重視手制 只要你出來的效果係好 就會被欣賞。
雖然手制的確給鍵盤優勝 但係其實 手制並不是全都比鍵盤優勝 鍵盤做到一些手制做不到的事。
加上手制程式的設定各有不同 技術當然有差別。
總括而言 無論係手制還是鍵盤 出來的技術效果 才是真正咱們要看的。
  Slash6(Us lass3 player)曾經說過: Lass3 is fast and agile and has many strong attacks and when used right he is extremely useful in both dungeons and pvp.
  廢則垃圾 強則王道 在gc多隻角色入面 是很考技術的一種 將gc技術帶入另一個境界 每個拉3玩家都應該有自己應有的風格。
  有時見房名寫著進佔禁拉3 我就話如果是驚拉3的 不如寫禁勁拉3 只要睇穿對方拉3的風格 就可以找出破綻。
  以上所講的全屬本人及各ser拉3高人結集之意見 大家可作參考之用 ,最後希望大家可以給一些意見,多謝。
在此嗚謝:Zeth0Hardy UlSephirot Azuchi 花田 DSPD 星殘 kor月 鳳葉

如果大家有咩問題可以隨便發問 我會盡快為你解答。希望大家比多d意見。多謝支持。
                                by 0o點王o0

註:本文作者已於2010年4月放棄研究拉3 同年7月為GC生涯劃上句號。
作者: S!u絕淚    時間: 9-4-2010 19:26
頭香.多謝大大.留左名慢慢睇
作者: RedOcean    時間: 9-4-2010 20:00
D字好似一舊舊咁
作者: noname1234    時間: 9-4-2010 20:09

唔錯幾有用,幾夠「長」細....
講得好岩,好清楚添
作者: Fung196306    時間: 9-4-2010 20:25
哇..睇到眼花
作者: RedOcean    時間: 9-4-2010 20:37
下面段語重心張既野有小小廢
睇完段片唔好一味抄韓國打法
我地香港求命中率: O
作者: abc123def456    時間: 9-4-2010 20:38

已經比原文簡化左...一係我再整理一下
影片只係一d例子  係唔同玩家既打法 向高手學習係好 但係唔好失去自己應有既風格
作者: noname1234    時間: 9-4-2010 21:24
同意樓上,人人都有自己既風格
作者: FMK.    時間: 9-4-2010 22:46
http://www.youtube.com/watch?v=8gyDZadPWEs
想問一下...大大這個點禁?
作者: abc123def456    時間: 9-4-2010 23:12

屬於飛,疊影,回影,影奸 其實都係低級野黎 因為佢既速度比較慢。聽講有種講法叫落雷(少人聽) 不過其實佢咁慢都只係低級影分身 難聽d講可以叫做亂飛。禁實左 向右飛。如果快既話 仲可以見到雙假身既效果。想多影 試下前禁快小小。
作者: RedOcean    時間: 9-4-2010 23:41
哈哈 so funny
作者: abc123def456    時間: 9-4-2010 23:51
其實有d人睇唔明都有d正常 因為除左我打字樣衰之外 基本識拉3既水平係應該有。有時我見有d拉3話自己係無敵是最寂寞 其實係無知是最快樂先岩。
作者: ananson8899    時間: 10-4-2010 00:40
推推~~~好長勢~唔錯~加油~
作者: ~天宮紫月~    時間: 10-4-2010 00:46
咁我想問下 咩先叫高級技術@_@?
作者: S!u絕淚    時間: 10-4-2010 00:48
賢.高級技術:禁機.碌卡.提款
作者: ~天宮紫月~    時間: 10-4-2010 00:50
係想試下A_A?
久遠左既拉3  聽日開始練番先-,-
作者: abc123def456    時間: 10-4-2010 09:47

普遍高級技術都以靈活組合基本技術為主 而更深層次可以使出一d花式連技 但係到講到一招極端境界既技術 就一定唔可以唔提影分身封殺術 e招可能幾個ser先揾到一個識用e招既人。影分身封殺術 集攻防於一身 敵人既動作都會被掌握 敵人基本上郁唔郁都會受到攻擊 整體動作好似一個罩咁。不過要做到e招 一定要有深厚既拉3功力 難在每下影都要連接第二下影 每下移動中真身要保持係影與影之間 雖然e招好勁 但係唯一有破綻既就係 如果稍為失手 落地點就成為弱點 所以唔可以比落地再跳起拖慢整個動作 。
作者: ~天宮紫月~    時間: 10-4-2010 12:46
我想問下第一條片個個點做A_A?
作者: abc123def456    時間: 10-4-2010 13:05

拉3技術千變萬化 e招係貼地,退影變化出黎。前(前上)後下 為一個動作 重複不同方向。解釋:大跳+後 為一個退影 片中所見 的確乎合退影特徵。貼地同退影組合 再不停轉換方向。初學可慢綀 然後漸漸加快。快版難在退影落地後轉換方向而又唔可以停頓。e招首次發現原創於台灣 曾經被原創者命名為[夜遊走步法]。
作者: RedOcean    時間: 10-4-2010 13:20
違反左貼地本身詞意?
作者: abc123def456    時間: 10-4-2010 13:23
技術名稱各地ser各有不同
作者: kwlam99    時間: 10-4-2010 15:53
哇太好,大大係拉3神手- -?
作者: RedOcean    時間: 10-4-2010 16:07
貼地,地擦不是公認?
作者: abc123def456    時間: 10-4-2010 16:22
貼地,地擦被大多數人公認。但唔同人既理解上都會有D分別 咁係正常。e招係由貼地或是地擦演變出來 與唔同技術組合 基本解構下存有貼地或是地擦 但與其他技術組合 形式上已變。
作者: DosDiosas    時間: 10-4-2010 16:34
抓痕影1:大跳/前前跳+z+後下
呢個5明點禁@@
作者: abc123def456    時間: 10-4-2010 16:47
大跳+Z+(後下) 或 前前跳+Z+(後下)。 一般比較好既鍵盤都可以做到後下E個動作 不過如果做唔到既 可以試下將E個動作拆解 (後下)X2,後(後下),後後下。E招一般都較為常見 成個動作係斜線 起跳點開始 到空中攻擊 之後返回起跳點。
作者: 傻系`__餅x]    時間: 10-4-2010 19:57
(↑→)←↓ z  連續!
樓主呢个識吾識!
遲下有片
作者: 栗子`b    時間: 10-4-2010 20:13
我覺得拉3好難用囉-____-"
作者: 超人梅鼻屎    時間: 10-4-2010 20:30
這個帖(改自2f)是關於大家一直以來都煩惱的拉3(Dark Assassin)技術問題。今天我將我的見解和大家分享一下  ...
abc123def456 發表於 9-4-2010 19:19

大佬-- 你GC叫咩名?可以教我閃同LAG機嗎
作者: sign002    時間: 10-4-2010 20:49
樓主似乎好熟悉拉3 請問係gc入面叫咩名?

ps.大家可5可以介紹d拉3神手出黎
      我轉左職冇耐 想搵人切磋下
      亦都比各新手模仿下
作者: abc123def456    時間: 10-4-2010 20:49
大佬-- 你GC叫咩名?可以教我閃同LAG機嗎
超人梅鼻屎 發表於 10-4-2010 20:30

lag機唔係指自己lag 係指遇到lag機既對手。
作者: abc123def456    時間: 10-4-2010 21:19
(↑→)←↓ z  連續!
樓主呢个識吾識!
遲下有片
傻系`__餅x] 發表於 10-4-2010 19:57

如果有片既話就最好 不過如果未有 唔該詳細說明一下。
作者: abc123def456    時間: 10-4-2010 21:23
我覺得拉3好難用囉-____-"
栗子`b 發表於 10-4-2010 20:13

拉3難唔難玩 係好主觀性。正所謂熟能生巧 只要肯多綀多學 就可以變強。如果你係勁既 想揾出進步既空間 最重要係放下本土皇帝既思想 擴闊眼光 切磋同時唔好只係以輸贏斷定技術高低。
作者: abc123def456    時間: 10-4-2010 21:36
回咁多位想知我gc叫咩名既人:
我既身份並唔代表乜野 如果想揾我切磋 我諗對你地一班本土香港玩家黎講 應該就未係時機。香港ser既圈子仲係好大 係e個圈子入面 都夠足大家切磋。
toby係我既好朋友 不過佢唔係成日都玩hk ser 有幸遇到佢 切磋既話睇佢心情而決定。
作者: RedOcean    時間: 10-4-2010 23:35
個人認為同拉3神手打會好無癮
作者: ananson8899    時間: 11-4-2010 00:54
re abc:唔係好大個圈子架渣/w\E家D[神手]都中意玩定足/w\奸快d又講咩'手制再現~'唔鋸既話出到去個房名又多個禁拉3,點切w0r/w\
作者: danny831    時間: 11-4-2010 02:37
RedOcean 發表於 10-4-2010 11:35 PM

嗯..認同
每次打都已經半放棄
作者: 牙月    時間: 11-4-2010 03:54
個人認為,全港拉最強也不會給其他ser肺.
作者: abc123def456    時間: 11-4-2010 10:43
re abc:唔係好大個圈子架渣/w\E家D[神手]都中意玩定足/w\奸快d又講咩'手制再現~'唔鋸既話出到去個房名又多 ...
ananson8899 發表於 11-4-2010 00:54

以客觀角度黎睇 其實所謂既神手 多數都係賴串,輸唔起,以為自己好勁,不知天高地厚,有本土皇帝既思想 e點唔只係香港ser先有 但係香港ser既問題就好似比較嚴重。定捉都係技術既一種 只不過係低級招數 如果一位神手需要濫用d咁既招 我都好質疑e位所謂神手既水平。如果耕得快 佢就認為係手制,不知天高地厚,唔知有人禁制可以禁得快,咁我地反而應該可憐一下佢。所謂神手既心態 串乃因為自卑 自大也因為自卑。真正有技術有品格 才是真正神手的意義。
作者: FMK.    時間: 11-4-2010 10:46

我個人認為   虎.賢.善   3隻拉3都唔錯..
同埋3隻拉3打法都唔一樣..
但比唔比其他ser肺就不予置評

[[看完個帖只發現精森進步了少少]]
[[有無山場教學!?]]

同埋有無人知那個所謂"落雷"有D咩用?
作者: SIN'`    時間: 11-4-2010 11:24
我個人認為   虎.賢.善   3隻拉3都唔錯..
同埋3隻拉3打法都唔一樣..
但比唔比其他ser肺就不予置評

[[看完 ...
幻。夙 發表於 11-4-2010 10:46

你都係del返我個名好d!
自從換左kb d近職全部都好難玩
作者: FMK.    時間: 11-4-2010 11:26
講真kb都係一個幾重要既因素...
作者: abc123def456    時間: 11-4-2010 11:48

落雷即影分身其中一式 以飛演繹出來 形式上係左右飛 程度由多耕小影到小耕多影都存在 慢者則廢 快者則強 低級落雷即如片中所見 高級可見雙假身,無聲奸。
眾所周知 拉3係空中先發揮到 但係面對山場 空中卻係camp既目標。防camp可以遠離camp位,多用影分身作防衛。camp人可以抓痕,反向大跳耕(後勾耕)。例子,近牆位置 靠近牆位,如果牆位比人搶左 就飛上去 再向下耕 咁就可以搶到牆位。
作者: RedOcean    時間: 11-4-2010 12:45
換左kb已經完全地玩唔到拉3...
作者: abc123def456    時間: 11-4-2010 15:23
因為拉3係高難度角色 除左需要精考技術之外 良好設備都係非常重要。
作者: gavinng012    時間: 11-4-2010 16:43
港服既圈子細
整體水平屬偏低
玩得好少少而產生自大心態都係無何奈何
作者: vvv999    時間: 11-4-2010 18:06
從來都只在乎空奸
睇完d片之後先覺得要玩影先型
作者: Oo沙膽oO    時間: 11-4-2010 18:22
我都只係識最基本既空姦炸=_=
點放影分身嫁???
作者: abc123def456    時間: 11-4-2010 18:47
多謝各位支持。
作者: clarence2468    時間: 11-4-2010 20:02
港服既圈子細
整體水平屬偏低
gavinng012 發表於 11-4-2010 08:43

港服太多井底之蛙
作者: ananson8899    時間: 11-4-2010 20:04
樓上講得好!真係太多井底之蛙~
作者: abc123def456    時間: 11-4-2010 20:09
其實係hk ser 我識既人黎講...真係[認真]去其他ser度見識既 真係冇乜邊個。
作者: ~天宮紫月~    時間: 11-4-2010 20:49
草+ 你記錯左我喇 =.=  我係拉4 唔係拉3耶~   
我拉3嫩bb
作者: abc123def456    時間: 11-4-2010 21:48
無論大家勁唔勁都好 我相信e度所講既野 當中既技術深淺程度 對於每一位香港玩家黎講 都絕對係提供左極大既進步空間。
作者: S!u絕淚    時間: 11-4-2010 21:50
借問聲樓主係香港人黎?
點解可以有咁多resources去教我地既?
佩服
作者: abc123def456    時間: 11-4-2010 21:59

可以講廣東話 都可以算我係香港人既證據之一啦。雖然我係香港人 不過我唔係香港玩家。我開e個帖 主因唔係想教大家 係想同大家一齊討論一下 分享自己見解之餘又可以收集意見。
作者: S!u絕淚    時間: 11-4-2010 22:03
咁你玩開咩ser?
作者: abc123def456    時間: 11-4-2010 22:09
唔同ser都有玩過(當然除左d冷門既冇玩) 但係冇話主要玩開邊一個ser 有時想玩邊個就玩邊個。如果想問ip被封 點有ac玩e個問題 其實解決方法好簡單 借,送,換,買。
作者: clarence2468    時間: 12-4-2010 01:22
但玩既時候會彈舊野出黎
唔記得左講咩
但總之就係唔比你玩
除非你唔係住係香港(?)
作者: [鳳]    時間: 12-4-2010 02:42
作者: RedOcean    時間: 12-4-2010 11:31
回復 59# clarence2468
上網求奇攞個SERVER用
作者: clarence2468    時間: 12-4-2010 11:34
回復 61# RedOcean

可唔可以教我點攞?
作者: 雙重同步錯誤    時間: 12-4-2010 14:54
作者: DosDiosas    時間: 12-4-2010 16:21
飄移快代表D咩?呢度5係跑ONLINE
2成係整體?
作者: abc123def456    時間: 12-4-2010 17:00

回clarence2468 : 我個人就冇e個問題 而我亦唔知咩原因。
回[鳳]:拉3技術最高境界係深不可測 e度所講既距離拉3最高境界仲差多遠 正所謂未學行先學走 如果一開始就講解高深技術 我諗就連稍為明白既人都會好少。
回雙重同步錯誤:你都係以手制為你想講既重點 有冇用手制跟本上係唔值得大家去多心。假設個人真係有用手制 佢話冇 自欺欺人既心態只會存在係佢既心入面。以後唔同拉3打 ed算係睇唔起拉3定係害怕拉3?拉3廢則垃圾 強則王道 如果因為一隻能夠打贏你既拉3而令到你改變對所有拉3玩家既睇法 我諗連新手想玩拉3既意念都會比你末殺 咁樣究竟係乜野心態??拉3使出既技術 唔可以與一d公認冇技術都屈既角色相題並論。拉3所謂唔出技都有無敵時間 所負出既就係技術。拉3難學難精 勁就難打 肺就易打 ,[我都肺事用出技先有無敵時間既角色打唔出技都有無敵時間既角色]e一句好明確地顯出你對拉3既不滿。話雖如此 希望某一天你能夠改變對拉3既睇法 重回正確觀念。
作者: joshua92003    時間: 12-4-2010 17:20
最後講一講手制(搖杆)問題 在其他ser並不重視手制 只要你出來的效果係好 就會被欣賞。
abc123def456 發表於 9-4-2010 19:19

月頭回去NAGC看看,只是這一天有上線,但是只是玩了一天就已經被別人說我用手制
就已經被NAGC其中一位玩家問我可否放下Macroes,(我用的是拉3及拉4)
該位玩家屬高手級,玩拉3及拉4也不俗,先不說打位及準繩度
就以速度來說,他已屬最Top的一成
但硬要認為我是手制,最後還把我踢掉,這算甚麼?

問題在於手制的輔助程式,及手制自身的Turbo
根本就不是你的個人速度,不是你自身能夠按到的效果,最後這些,也只是自欺欺人既心態
D字好似一舊舊咁
RedOcean 發表於 9-4-2010 20:00

中文字起外國人眼中就系一舊舊
RedOcean 發表於 10-4-2010 23:35

個人認為同不願從別人身上學習/輸不起的玩家打會更無癮
個人認為,全港拉最強也不會給其他ser肺.
牙月 發表於 11-4-2010 03:54

好可惜,仲未出現一個甘既人   
港服既圈子細
整體水平屬偏低
gavinng012 發表於 11-4-2010 16:43

藉口尚算得體但略欠說服性
港服太多井底之蛙
clarence2468 發表於 11-4-2010 20:02

閣下在稱因玩得好少少而產生自大心態的這位玩家為井底之蛙嗎?
如是,是因為他未曾見識到世界之大而產生自大心態嗎?
港服起碼兩成人飄移快過世界冠軍
(呢兩成人自稱無用手制)

咁你話港服水平幾高呢~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ...
雙重同步錯誤 發表於 12-4-2010 14:54

2成?我敢寫包單HkSer能夠去到呢種速度既人一成刀冇
64#所言,你玩緊跑0nline?
速度固之然重要,旦系準繩度同等重要

仲有米因為尼種心態而出現禁禁禁囉;)
如果片裡面D動作全部識哂仲有咩可以學
[鳳] 發表於 12-4-2010 02:42

希望能夠在Grand Chase World Championship 2010中看見閣下
但願閣下不會不屑與世界各地的頂尖高手切磋及交流技術
作者: 雙重同步錯誤    時間: 12-4-2010 17:21
作者: 雙重同步錯誤    時間: 12-4-2010 17:25
作者: abc123def456    時間: 12-4-2010 17:36
回joshua92003:重視既意思係包括用者同其他玩家 當然有d玩家會另外想公平較量,或是害怕的藉口 咁係每個正常人都曾經試過。我所講自欺欺人既意思係以手制當作鍵盤 我所講不重視手制 係小留意,冇話完全不留意 係大家交往中甚少帶有反感意味 當然用手制就認 冇用既被人屈其實香港ser問題咪仲嚴重 如果你有用人地要求公平較量有時都係理所當然既事 少事無需介懷啦。
回雙重同步錯誤 :主文章已提到
作者: 雙重同步錯誤    時間: 12-4-2010 17:48
作者: abc123def456    時間: 12-4-2010 17:57
回雙重同步錯誤:重複拉3唔可以同果D角色相題並論 整體角度拉3職唔算強 就算要勁都需要技術 禁職都只係驚勁姐 只不過係[禁拉3] 就末殺左冇技術既人。你要禁冇人唔比你禁 可能大家觀點唔同 所謂正確觀念係以經過客觀分析 而你好明顯地係用緊一般玩家主觀心態黎睇事。在此並無惡意 只係以事論事 希望見諒。
作者: 雙重同步錯誤    時間: 12-4-2010 18:11
作者: abc123def456    時間: 12-4-2010 18:19
第一個問題係,整個帖都係講緊拉3 第二個問題係我並無要求你地必須遵從 決定權始終係你手到 我只不過係提出一個論點 改唔改變 有冇難處 都係屬於你地。好似你E一類典型既玩家 經常見到 對於勁唔勁E個問題 對大家黎講都係有D差異。其實成個關於禁拉3既問題 都只不過係一個例子或是比喻。不過順帶一提 就算係屈機職 引起反感都好 GC有E個角色係事實 無力改變 不如嘗試接受。
作者: 雙重同步錯誤    時間: 12-4-2010 18:24
作者: abc123def456    時間: 12-4-2010 18:28
多謝你既意見 那是我錯。
作者: gavinng012    時間: 12-4-2010 19:44
藉口尚算得體但略欠說服性

胡亂引文未見得體
略欠關連性
作者: abc123def456    時間: 12-4-2010 22:10
算啦 唔好係度鬥串喇..以和為貴
作者: [鳳]    時間: 12-4-2010 23:32
作者: joshua92003    時間: 13-4-2010 08:53
回joshua92003:重視既意思係包括用者同其他玩家 當然有d玩家會另外想公平較量,或是害怕的藉口 咁係每個正常 ...
abc123def456 發表於 12-4-2010 17:36

只系想帶出其他Ser一樣重視手制與否
用搖控杆玩吾緊要,米當改制般看待(雖然改制的都會被我鄙視,但並不是重點)
旦系用輔助程式/Turbo加快其自身速度就已經不是其本人所能
所以尼樣先系被萬夫所指既原由,而且您認為能夠用手制去參戰GCWC嗎?
不過就算一場,我都唔想同屈機職玩
雙重同步錯誤 發表於 12-4-2010 18:11

請先弄清楚屈機的定義
屈機,就以莉3及莉4為例子,不用按多少個鍵變能夠輕易殺掉對方,而且高防到不得了
打極吾死,旦系佢打你又甘痛

雙反,可曾想過一隻拉3神手一秒要禁幾多個制先做出閣下所講既秒殺?
仲有,如果閣下只系跳左一下而被佢撞埋黎秒殺,基本上,您應該先諗諗,(點解自己做吾倒,而人地得)
閣下跳一下既高度最多只容許拉3耕6-7下,
6-7下,根本不足以秒同裝既血,
甘樣,佢有冇屈裝同Lv,另外您系米全血,敵人有冇用到隱身等..

吾同屈機職玩?吾好吾記得您曾經玩過拉3不下數百次
依家因為佢屈所以淆?甘您系米應該吾再玩Gc?淆哂所有職?.?
或者您吾會淆啲怪既,,甘您可以轉去打任;)
甘我好認真同您講一句,您吾應該再玩Gc,Gc絕對吾適合閣下.淆者請自淆,請過主

再者,因為您用得廢,人地用得神就吾得,咩心態?
即系只許勝,不許敗?打廢過您既人就得,勁過您既就吾同佢打?
荒謬,旦系就我所見閣下的戰績並不是很高罷了~_~
奈何拉3實在不平衡
正如官方搞比賽要禁莉3,4一樣
雙重同步錯誤 發表於 12-4-2010 18:24

拉3不平衡?閣下無需需繼續娛樂各位,亦都無謂獻醜
真正的不平衡莫過於新角新職
神手玩拉3能夠玩到這麼出神入化,可是"等價交換"來的
那些新角新職?靠得是甚麼?是屈
拉3並不是不平衡,而是閣下不懂得玩,不能攻破拉3而已

好一個例子,請問閣下知道嗎?主攻莉的大多也不是一些劍拉型技術玩家
而這些玩家,當她/他們剩下的血量少之又少的時候,便會開始進行逃跑的龜型技術
然後反攻,沒錯,游擊戰確是不錯的選擇,但是閣下又知道嗎?亞莉有加防
如此一來,她走了走,便等同其他職業走了兩走

再看對手的心理,眼見對手為莉3及莉4時,大多不會採取進攻模式,
會以"敵不動我不動"的戰略來作戰,這樣,便做成無止境的戰爭
好幾次玩生死,有莉3/4在場,最後也玩了/看別人玩了5分鐘以上

官方為縮短比賽時間,好讓比賽更有效率,讓更多玩家能受惠
逼於無奈地便禁掉莉3及莉4,以縮短比賽時間,來換取更多玩家受惠
官方這次這麼體諒一眾囍愛投訴的香港玩家,卻招人話柄,真可憐~
胡亂引文未見得體
略欠關連性
gavinng012 發表於 12-4-2010 19:44

其論點欠缺論據支持
使其說服力不足
有待改善
作者: RedOcean    時間: 13-4-2010 09:59
五十步笑百步
作者: 雙重同步錯誤    時間: 13-4-2010 13:04
作者: SIN'`    時間: 13-4-2010 18:45
因為要按得多制先會屈既角色=唔屈 goodest logic
我又唔見等價交換既劍會勁過等價交換既拉3喎

人地劍得玩 ...
雙重同步錯誤 發表於 13-4-2010 13:04

你好膚淺,
拉3唔1定係禁得制快先勁,
實力相若既愛 拉3,  唔會有邊個勁過邊個既情況
作者: fxyu    時間: 13-4-2010 20:00
問題問題!!! 第3條片2:31開始
佢用左4秒"秒"弓
但問題係點解佢可以打到佢連fatal 都冇=D?
作者: abc123def456    時間: 13-4-2010 20:33
綀習模式 可能係禁左下滑鼠
作者: 雙重同步錯誤    時間: 13-4-2010 23:58
作者: joshua92003    時間: 14-4-2010 10:12
五十步笑百步
RedOcean 發表於 13-4-2010 09:59

?????
您講緊野???
吾明阿!!
罵人、批判別人,不代表你高人一等。有時,批判只是展示自己的無知與無情。
批評,也要符合基本的水平,否則叫作獻醜。

goodest logic
人地劍得玩到好有技術,點解又唔禁劍要禁拉3?
雙重同步錯誤 發表於 13-4-2010 13:04

goodest logic, best chinglish
您吾見人地用劍定您用劍?
1,那個用劍的太嫩
2,閣下用得太差勁了,簡直慘目忍睹
3,閣下見識少

紅字,即系閣下話拉3吾系屈,而系技術(如果拉3吾系用技術,甘點攞黎同劍比?)
劍禁得快可以飄得超快,起速度上極為佔優,再配合衝斬(高攻,小劍)又或者配合旋斬或捉(巨劍)
用得極神既話,刀可以系無敵,甘樣兩個無敵(小/巨劍vs拉3)既神手對碰,基本上可以話系大戰360個回合刀未分出勝負架~

禁既人與閣下屬同一種類人,輸吾起,潛水怕屈機,串,,等等
閣下認為舉尼類人所做既野為例子,能夠成為一個好論據嗎?
在下倒不見得有任何說服力

U的分析,在下不願置評

系阿系阿,佢地系吾適合玩Gc架,旦系佢地系刀要玩咋嘛
阻住地球轉咋嘛,賴死吾走咋嘛,冇乜野架姐
ei,ei,ei,米住先,我要搞清楚啲先,,丫,,吾系,系您要搞清楚啲先,
因為閣下講極刀吾明,真系吾知點解~(樂古人既特點?=) :0))
依家冇人話吾準禁職阿,吾好誤會阿!!吾好話人抹殺您人生自由阿!!
我只不過起度話禁職既人→...→...→....→...→所以吾適合玩Gc咋嘛~
不過佢地要玩我刀阻吾倒佢地架~佢地要禁米禁囉~
旦系我會比句Advice佢地囉~「您地根本吾適合玩Gc,起度刀冇作為~不如早日離開,,早走早著丫嘛~」

Ps: ei為死的韻母

回復 85# 雙重同步錯誤
閣下曲解意思的能耐真的很驚人喔,您知道嗎?

首先,你要明白我一直系回緊閣下所講既秒殺
人地禁得快自然能夠秒殺您,明嗎?
拉3禁得快先至勁,我完全冇講過,吾好老作,不過樂古班友就系中意甘:0)
我系講拉3禁得快換黎既系對自己更有利(包括秒殺)

致於秒殺,難道秒殺=勁?
e.g.成場我秒殺左您一條命,旦系您又殺番我五條命,甘樣邊個勁?

您要明白咩叫言下之意,而且要識得分辨言下之意同斷章取義.
閣下做緊既系斷章取義,絕不是在下既言下之意,所以吾好用「我」表達這二字.
我講既系禁得快既拉3神手,做出黎既效果,系閣下啲普通玩家眼中視作屈
而事實上,果啲吾系屈,而系叫技術

反觀亞莉及真,尼啲易上手+屈既新角,職,其攻擊模式已佔優
我所舉既例子,禁制既次數,只系想說明拉3神手同莉神手既大不同
重申一次,拉3神手做出閣下尼啲普通玩家眼中既"屈", 實質上系技術
只系閣下不甘心自己做吾倒,人地做倒,繼而遷怒於拉3一職之上,
最後更要侮辱自己系周官;)

希望您明白我所講,吾明吾緊要,我再講多次
1) 拉3禁得快,系對自己更有利,旦並不是必勝,而且快並不代表勁,請謹記,快不代表勁
2) 我只系講左莉=不平衡(屈機這詞本人用得不太好,望見諒),而拉3並吾系屈機.
3) 要做到秒殺呢種技術,代價背後您又知幾多?一味淨系識話屈屈屈,做咩吾反省下點解自己會系被屈果條友
      就好似魯母鬧您甘,事後一味淨系識埋怨魯母惡,吾諗下自己有冇錯先:0)

Ps: 系我回果條友話架←尼句咩黎?

PS: 希望閣下真系明白小弟講乜野喇
      好辛苦架,,,要系甘解釋又解釋,好似啲小朋友WrongWay左之後又要帶番佢地諗番正確既方向~

--分隔線--
只要您夠神,無論您用邊隻職,您刀可以用得屈機(劍弓魔拉萊羅莉真克妮)
當然包括拉3,點解尼度我會話佢屈機?因為雙重同步錯誤所指既屈機並吾系我尼度所指既屈機
屈機是一個電子遊戲術語,源自香港,狹義是指玩者利用電子遊戲中的漏洞或不當手段達到目的,廣義是指現實生活中有人利用不正當或不公平的方法達到目的,甚至可以純粹指那些展現強大實力而令對手毫無招架之力的人或行為。
如果隻隻刀屈機,即系佢地根本就系正常,冇話屈吾屈,勁吾勁.
作者: RedOcean    時間: 14-4-2010 12:14
亦未見閣下見識廣博
作者: 雙重同步錯誤    時間: 14-4-2010 13:12
作者: RedOcean    時間: 14-4-2010 13:16
點解你咁強調無職夠拉3玩?
作者: 雙重同步錯誤    時間: 14-4-2010 13:26
作者: SIN'`    時間: 14-4-2010 15:12
回復 90# 雙重同步錯誤
你唔好天真+傻 ok?
拉3飄緊有無敵 打人果陣唔會有無敵
作者: abc123def456    時間: 14-4-2010 16:07
請某人自重 尊重下拉3。
作者: clarence2468    時間: 14-4-2010 18:10
因為玩得好,拉3真係全三小最強....

你睇worldchampion個個拎拉3做最終兵器都知咩事.. ...
雙重同步錯誤 發表於 14-4-2010 05:26

最後既拉3對戰
只係2位玩家都係擅長玩拉3
與其強弱無關
作者: ananson8899    時間: 14-4-2010 18:57
1個帖都整個辯駁出黎._.ORZ
作者: abc123def456    時間: 14-4-2010 19:44
因為議論性高 極具討論價值。
作者: 雙重同步錯誤    時間: 14-4-2010 22:36
作者: S!u絕淚    時間: 14-4-2010 23:00
無論乜野職既技術帖下場都係得一個
作者: clarence2468    時間: 14-4-2010 23:42
回復 97# S!u絕淚

好似係得劍既技術帖可以免疫
作者: FMK.    時間: 15-4-2010 00:06
回復  S!u絕淚

好似係得劍既技術帖可以免疫
clarence2468 發表於 2010-4-14 23:42

因為發帖果個人緣好  [唔洗理我-.-]
作者: RedOcean    時間: 15-4-2010 11:15
因為發帖果個人緣好  [唔洗理我-.-]
幻。夙 發表於 15-4-2010 00:06

因為無人睇 成日夾硬推返上去

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://anson.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2