樂古Nakuz

標題: 朋友 全都反了 知己. . . 也沒有 [打印本頁]

作者: tommkit200    時間: 11-8-2008 21:39
標題: 朋友 全都反了 知己. . . 也沒有
唉. . .  原本係學校一班fd  總共7人

有陣間 係好平常咁   但係又於某幾個   睇唔順眼某某人

其實好多人都係. . . 跟住杯葛左一個走

得番6個人一齊  

之後   帶頭果個同另外3個又唔知搞乜

得番3個加埋我

之後  我自己又唔想同帶頭既另外果個一齊

但係帶頭果個有d唔想

我唯有自己默默退出

咁就得番半個 FD

就係帶頭果個人

唔知點解   雖然我得番一個FD   而其他   即係之前杯葛左個一個同 果3個又一齊

而我就因為帶頭果個唔肯同另外果個反面  

所以我都唔係同佢咁FD

係LE 陣入面   我有時覺得  朋友  可有可無

就算反左咁多個  都冇可惜

我唔知點解   我頂多都係當佢地係朋友

知心既得半個   而知己係冇架. . .

我發覺  從來冇人明白我  

就算之前果個7個人  入面   1個都冇

我E家都係想要個真心朋友  同知己啫

唔係都咁難呀. . . .      

知己乜唔係  好清楚自己既好好朋友來咩

但係我睇真D  係冇D 咁既人係身邊

我唔開心   冇人知

真係好唔開心    從來覺得係冇人明白我

都唔知到左番學   果陣   係咪得番自己一個人食飯

一個人係小憩  自己玩

一個人放學. . . .

唉. . . .失落中

也不知道怎麼辦. . .. 點算好/ / /

.......................
作者: 紫影`    時間: 11-8-2008 23:36
沒有永遠的朋友 只有永遠的利益(好似唔相干 -__-)
樓主,朋友可以再識過 知己的確係難求
至少我都冇知己,
而我既朋友 只係返學果時先成日傾計 平時甚少出街/傾電話
所以自己1個人係屋企都幾悶

祝樓主識到新朋友,有開心又快樂既友誼
作者: jerjerking    時間: 12-8-2008 02:34
我也是這樣,我小時一年內可能見到雙親一兩次面。係班上D人個個針對我。
從此我在學校沒有朋友,一個也沒有。連朋友也沒有,何來有知己。
有人問我:沒有朋友能不能生活?
我:可以,我就是模樣。
希望你知「沒有朋友能生活】。放心,天自然會比機會你遇到新朋友。
作者: tommkit200    時間: 12-8-2008 13:22
其實我小時候都係

係班入面   冇咩人like 我 得1,2個有計傾

而很多人都針對我  到左e家都有

仲要講埋d 野係人身攻擊咁

只有自己一個人. . .

**

我之前同個fd 去行街
係我倍佢
但係  行多幾次之後
我 發覺我根本唔係行街既人

同佢又唔多岩o牙   
其實我先知

其實身邊的全都只是    普通既朋友
而唔係好朋友   

我都希望我可以搵到個知心既朋友. . .

**我唔知點解  我通常覺得  女仔會較易明白我. . . .
作者: 紫影`    時間: 12-8-2008 21:54
原帖由 tommkit200 於 12-8-2008 13:22 發表
其實我小時候都係

係班入面   冇咩人like 我 得1,2個有計傾

而很多人都針對我  到左e家都有

仲要講埋d 野係人身攻擊咁

只有自己一個人. . .

**

我之前同個fd 去行街
係我倍佢
但係  行多幾次之後 ...

你是女嗎? 通常都係同性會比較容易相處
自然會關心你,所以你覺得明白你 都岩既
作者: 桑田本次郎    時間: 13-8-2008 10:59
如果你講既知己係知道自己係咩人- -
咁我都沒有... 同我識左7年既朋友都唔清楚我係咩人
分分鐘 識我2年既朋友仲知道我更多事
作者: ppppp04119    時間: 22-8-2008 00:59
原帖由 tommkit200 於 11-8-2008 21:39 發表
唉. . .  原本係學校一班fd  總共7人

有陣間 係好平常咁   但係又於某幾個   睇唔順眼某某人

其實好多人都係. . . 跟住杯葛左一個走

得番6個人一齊  

之後   帶頭果個同另外3個又唔知搞乜

得番3個加埋 ...

無為杯唔杯葛丫....
你心中的朋友就只有學校的同學嗎???
就算係參加補習班也能多識朋友....
知己就唔好咁快盼望有住......
你首先要既係朋友....
一個唔識既人→知道有呢個人→呢個人識你你又識佢→朋友→好朋友→知己..
要搵一個知己要經過幾多個程序??
好啦,知己方面搞掂左....
而朋友方面....如果你唔主動識其他人....根本就冇辦法識到人
首先你想唔想同佢地分開先?你開得呢個post只有2個原因.
1:係你失去左呢d朋友唔知點搵新既朋友
2:係你唔想失去呢d朋友......
你講到呢d朋友唔了解你....咁你又了唔了解佢地???
你頂多都只係朋友....咁點解唔繼續落去做朋友??
知己難求呀......要多同人交流.....識朋友,第一件事就係唔好怕醜.....
而家可以講既就係咁多...睇你點念啦.......
作者: pps2244    時間: 25-8-2008 15:08
唉.........我同樓主冇咩分別之2.3年班好多好朋友但到左4年班冇晒朋友仲比全人針對,番學.小息.放學.都係自己1個,明明之番學.小息.放學都好多人,e+就自己1個,有時5開心溫個人傾下計都冇,連父母都冇計傾!唉............得自己1個好難受呀[[bao_29]] [[bao_29]]
作者: siu愛.    時間: 27-8-2008 23:01
YYE家咁多POST多係D朋友GE
作者: Hoobastank    時間: 27-8-2008 23:49
標題: 回復 2# 的帖子
沒有永遠的朋友 只有永遠的利益

依句講得岩
作者: 煒:o)    時間: 21-9-2008 20:21
試番d新朋友lo [[onion_47]]
作者: qop    時間: 23-9-2008 21:20
我最憎你果杯葛人o既fd wtf!!!

討厭人就要杯葛?

相信好多人都知杯葛係一種

算是欺凌行為.....
作者: 發癲雞尾    時間: 5-10-2008 22:19
原帖由 Hoobastank 於 27-8-2008 23:49 發表
沒有永遠的朋友 只有永遠的利益

依句講得岩

都唔一定o既... [[yoyo_004]]
世事無絕對...
作者: zero仔    時間: 6-10-2008 19:31
算吧啦....
朋友唔完全信得過...
作者: 囧orz    時間: 8-10-2008 09:57
原帖由 zero仔 於 6-10-2008 19:31 發表
算吧啦....
朋友唔完全信得過...

同意+1 有時朋友總會玩下你 不果是好朋友的話 不是這樣說了
作者: samsonlwhung    時間: 10-10-2008 23:28
沒有永遠的朋友 只有永遠的利益  <-- 唔認同你呢句
作者: 樑仔    時間: 11-10-2008 16:16
識左一大班朋友
之後係咁杯葛、係咁唔妥人
仲算係朋友咩?

樓主你對待朋友 ge 態度有問題
唔係話你錯,而係你用唔適當 ge 方法對待人
如果你認為自己做法正確,世上自然有人 o岩你心水
作者: 細粒飯    時間: 11-10-2008 20:26
朋友可以全個天下都係 但係知己既人就一個都冇 其實自己一個人又冇咩唔好 小左人煩 耳仔清靜 點都好 人都係要朋友 冇一呢一班朋友 仲有第2班 祝你搵到一班對你好既朋友[[tk_40]]
作者: 打機傻仔    時間: 26-10-2008 18:10
算啦,有冇朋友都好,"實力才是王道,勝利就是所有",有沒有朋友根本唔緊要,試諗下,一到考試,個個自己讀唔理人!
我成日都係自己一個,得閒先同人搭下傘
係中1,我仲係好似你咁天真,成日都想識多d新朋友,但到中2,我明啦,做野唔好留手,唔好心軟!
我就係以呢個方法,對身邊任何人都有防禦之心!
你可以識新朋友,我只是說出我的想法
作者: 笨Siu乂輝    時間: 1-11-2008 18:49
嗯嗯...
我都試過類似既問題...
試下識過d新既fd啦..知己係難求既

朋友滿天下 知己無一人
朋友我真係有好多...成百個都有...
但係知心既,邊有丫...
朋友咪又係互相利用
作者: 格式武力    時間: 4-11-2008 01:50
記著

朋友個朋字係可以分開

樓主所謂的朋友.就是有事搵你.無事鬼理你

真心朋友.有多少

唱番支

"人生於世上....有幾多知已....多少友誼能長存..."
作者: 地獄天---鋒    時間: 6-11-2008 02:28
對身邊任何人都有防禦之心!正常,但是有冇想一樣野,做朋友一定係你付出先,可能冇回報,但是可能會找到你的朋友,我可以坦白講.,小學到ive,朋友有好多,但係知己真係得2個,大家都有5,6年感情,根本好多野不用講出來就知道對想做咩,但是一開始我d都係由不知對方係who?開始做朋友.到知己,用心想想,主動才有用,將你的感受同朋友講下,慢慢就會成為知己.

作者: 惡搞小惡魔    時間: 29-11-2008 11:11
放心吧~你d朋友應該只係一時係咁~遲d就可能會好返~

但係你都唔可以咩都唔做~最少要主動同佢地傾返計~傾下傾下又fd返囉

主要是你的第一步

我曾經都同個朋友反面~當時佢仲當我仇人咁~仲大打出手-0-

最後都係我講對唔住~之後先冇事~做返fd

呢d都係小學既事~
作者: 匿名    時間: 7-12-2008 10:47
朋友係一樣好虛無嘅野黎!
作者: 大西瓜    時間: 14-12-2008 23:31
我同你一樣
不過我得2個fd
1個講野,1個打ball
作者: 匿名    時間: 19-12-2008 23:09
標題: 回復 2# 的帖子
唔係好認同wo=.=
朋友一 定要有利益>?
作者: 御風行    時間: 23-12-2008 05:09
既然係咁,,做朋友黎都冇意思啦..
作者: 匿名    時間: 23-12-2008 07:55
樓主!十分同情你!!!!!!!!!!!!!!!!!支持推一推先
作者: 勁舞小王子    時間: 31-12-2008 19:29
好正常 人就是這樣
作者: 最後一個嬉皮士    時間: 6-1-2009 22:12
人類真係一種奇怪既動物 =-=
作者: 絕情乂小源    時間: 7-1-2009 23:00
樓主真慘
好彩我都有一班好好既FD(好少嘈..不過咪又係有=,=)
樓主 你主動D做和事佬啦
作者: oj007    時間: 13-1-2009 13:02
唉求人不如求自己
作者: ken23122003    時間: 26-4-2009 12:33
加油啦 人一定要低落既時候 挨埋佢 一定有晴天
作者: [S]andrew1111    時間: 9-5-2009 22:11
試下參與多一些活動
從而認識多一些朋友
一係同啊sir 傾多d計
喧會好一些
作者: kaleung99    時間: 10-5-2009 12:56
其實
我唔認同一個人可以生存
因為冇朋友/同學
自己一個生活真係好慘
連傾訴對像都冇
唔開心都只係自己一個
開心又係自己一個

呢種生活真係好嗎
作者: k4051741    時間: 10-5-2009 20:37
唔洗刻意去識朋友,自然就好,係冇朋友之前就先做住
獨行俠吧[[onion_51]]

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://anson.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2